-Klokken er 19.00, en gruppe personer støtter sammen på en fotballbane ca. 1 mil fra Sør-Arena i Kristiansand. Det er 60 personer, i full kamp. Det er de to gruppene med fotballcasuals fra Bergen og Kristiansand, fotballpøbler som slåss!

Casuals

Fotballpøbler er et annet ord for casualsene, som ofte bærer dyremerke klær på fotball kampene og som slåss uten mål og mening. Casualsene dukket opp i Norge tidlig på 1990 tallet, men det er også økt i antall casuals som holder seg rundt landslagene. I kampen mellom Norge – Bosnia-Hercegovina ble mellom 50 og 100 slåsskjemper tauet inn fra 4 forskjellige norske klubber.

Møtene mellom casualsene blir bare hyppigere og hyppigere. Vi kan referere til møter som under kampen Brann-Start, Brann-VIF, VIF –Brann og VIF – Stabæk. Det er uten tvil ISKOBoys (VIF) og TGB (Brann) gruppene som er de største med ca. 70 medlemmer hver, men også de som slåss oftest og hardest.

Casualsbevegelsen ble startet i England tidlig på 1980 tallet. Disse var det som på bergensk omtales som sosser, en person som ofte er iført dyre merkeklær, på denne tiden var klærne hentet fra Europacupkampene til lag som Liverpool, West Ham og Nottingham Forest.

Klærne til da tidens casuals ble ofte stjålet under opptøyer på bortekamper i Europa. Disse opptøyene var vanlige når engelske fotball supportere dro til utlandet for å spille fotballkamper. Medlemmene av casuals brukte ofte klærne for å ikke vekke oppsikt hos politiet og brukte også så kalte hooligans for å infiltrere de andre organisasjonene og rivaliserende klubber.

Til verks mot pøblene

Regjeringen har endelig fått øynene opp og sett problemet, og foreslått fire tiltak mot gruppene:

  • 1. Forebyggende tiltak som politiet og fotballklubbene kan iverksette. Det kan være å nekte casuals adgang til stadion eller å pågripe casuals som tidligere har vært innblandet i voldelige handlinger og som politiet utgjør en risiko for å gjenta de straffbare handlingene.
  • 2. Bedre samarbeid mellom politidistriktene og fotballklubbene
  • 3. Se på hvordan politiarbeidet organiseres nasjonalt, gjennom Politidirektoratet.
  • 4. Se på politisamarbeidet internasjonalt, gjennom Schengen og EU. (Hentet fra: http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/article1306323.ece)

Hjemmesider

Det som øker skammen med disse menneskene er bruken av internett, enkelte av gruppene har hjemmesider der de beskriver og forteller om sine ”bragder”. Burde ikke politiet også gripe inn her?

Det de gjør er et lovbrudd, de bryter loven som omhandler legemsfornærmelse, og til tider legemsbeskadigelse; dette kan gi fengselsstraff på inntil 3 år ved grove tilfeller. Hvorfor får de da ha hjemmesider der de ”skryter” over vold?

”Vi kommer oss etter hvert til Bergen i taxier og bestemmer oss for å finne en pub. Vi finner ut at det sitter bergensere på puben vi hadde tenkt oss til. Da vi er splittet i forskjellige taxier og en i tillegg har eskorte går det litt fort for seg og før alle har vært i kontakt med hverandre oppsøker noen av oss puben. Litt vel offensivt, men når vi ser på et fotballag som ikke er spesielt kjent for å satse hodeløst offensivt så er det jo greit at noen veier opp. Våre får glass kastet etter seg og i klart mindretall blir det en rask retrett. Ca 10 andre Enga kommer inn fra en sidegate der Brann jager Enga og nøler ikke med å løpe rett inn i Bergens fineste. Med litt bedre organisering fra oss hadde vi kommet samlet og offet hadde nok hatt helt andre dimensjoner. "Skaderapporten” etter det første slaget for dagen? En av våre har vondt i leggen etter et spark fra en av våre egne. Så for øvrig en av bergenserne i rød jakke fikk seg litt.” (ISKOBoys’ hjemmeside; http://www.iskoboys.com)

Dårlig lys

Jeg mener casuals er en skam for fotballmiljøet, og setter resten av oss i et særdeles dårlig lys. Skal ungdommen vokse opp med foreldre, eller brødre som slåss for moro? Fotballen beveger seg mot å bli en sport for familien, og det er stadig større oppslutning rundt den.

Lag som Vålerenga, Rosenborg og Brann har gjort stadion mer familie vennlig, så familien kan tilbringe tid sammen.

Ville du tatt med dine unger på en fotball kamp, der du etter kampen kunne risikert å bli vitne til disse slåsskampene?

Kilder: Tv2 nettavisen, Vg.no, Wikipedia og Caplex

Bergens Tidende
BERGENS TIDENDE