Selv om det ikke er mye som minner om vår og nasjonaldag når man ser ut vinduet, er 17. mai-komitéen i Bergen for lengst i gang med å planlegge årets fest.

I år tar komitéen et oppgjør med de mange foreldrene som fyller opp Flaggtoget. I noen klasser stiller vanligvis like mange voksne som barn.

— Flaggtoget er for barn. Det må være tilstrekkelig med et par voksne til å passe hver klasse, sier Terje Herland, formann for 17. mai-komitéen i Bergen.

Møter rektorene

En representant for komitéen vil møte alle rektorene for å diskutere problemet. Skolene skal få et skriv med en innstendig oppfordring om å kutte antallet voksne i toget til et minimum.

Ifølge Herland er det mange bergensere som ergrer seg over de tallrike foreldrene.

— Det som irriterer mange, er at det virker som de er ute og går søndagstur. De prater sammen og er lite med i festlighetene. I stedet driver de og duller og snakker med folk i løypen. Det synes vi ikke noe om, sier formannen.

Han viser til at Barnetoget i Oslo er nærmest fritt for voksne.

— Når det passerer Slottet, er det stort sett bare barn. Vi må kunne greie det samme her i byen, sier Herland.

Det som irriterer mange, er at det virker som de er ute og går søndagstur.

Terje Herland

- På med uniform!

Han håper også at det blir mer schwung over Hovedprosesjonen i år enn det har vært de siste årene.

— Jeg synes at en god del av idrettslagene er lite aktive. Vi hadde gjerne sett at de var mer uniformert - ikke bare en haug med voksne som går. Vi vil gjerne ha litt mer liv, sier 17. mai-lederen.

Hvor mange voksne trengs til å passe hver klasse? Si din mening nederst!