Det begynte jo våren 2001 med en leserhenvendelse til spalten «BT hjelper deg» om hvorfor ikke Bergen hadde sin egen akevitt slik andre norske byer har, og BT var her virkelig til hjelp. Rett nok sammen med bartender Hans Bru som hadde tenkt på det samme, en selvoppnevnt, lokal Direction som gjorde et historisk godt forarbeid, og et ikke mindre godt arbeid fra destillatør, akevittekspert og «alkymist» Halvor Heuch. Men altså, vi regner den for et BT-barn — og nå har barnet fylt tre år.

Anledning ble markert i Pütterstuen på Bryggen. Og ikke bare med noe i glassene, men også med noe på fatene. Nærmere bestemt sild. Ifølge Heuch er Bergensakevitten utmerket til sild (og selvfølgelig god også til annet), og i anledning bursdagen hadde Directionen bedt om en ny silderett. Det fikk den. Pizza/butterdeig med sild, løk og urter, carpaccio av sild (marinert i akevitt), og sildebrandade pakket i filodeig. Alt kreert av kjøkkensjef Dag Stian Knudsen på Neptun. I tillegg fikk bursdagsgjestene smake på silden kokkeelev Mothita Larsen fra Sandsli videregående vant konkurransen Årets Sild i Hirtshals med i år. Konkurransen har hatt norsk deltakelse i flere år, men det er første gang vi vinner. Og det med konkurransens yngste deltaker.

Directionen kunne for øvrig melde om stor markedsføringsinnsats disse tre årene som er gått fra lanseringen skjedde 1. september 2002 - fra drammevisekonkurranse (også med hjelp av BT) til fremstøt i akevittbyen Trondheim og hansabyen Lübeck med historiske forbindelser til Bergen. Alt takket være entusiaster og sponsorer. Hva gjør man ikke for å fremme et bergensprodukt?

SILDEKREASJONER: I forbindelse med Bergensakevittens treårsdag hadde kjøkkensjef Dag Stian Knudsen på Neptun kreert nye silderetter.<p/>FOTO: ARNE NILSEN