AGNETE HUNSHAMAR CAMILLA MARIE FOSSDAL

— En gang kom det en jente som ville ha voksavstøpning av rumpen sin. Stearinlyset skulle hun gi i bursdagsgave til kjæresten. Det ble jo et litt spesielt lys, ler Hassan Salem i Lysgalleriet.

— Men det var ikke noe problem for meg. Jeg liker originalitet og tar alle ønsker like seriøst, sier kunstneren. Han har tatt avstøpning av det meste: pupper, mager, lår og struttende peniser.

Åpent verksted

Hassan Salem, som har drevet kombinert verksted og butikk i åtte år, driver ikke kommersielt. Han fokuserer heller på det kunstneriske.

— Nei, jeg blir ikke akkurat rik av å selge lysene mine, forteller han.

Men nå har Hassan åpnet verkstedet sitt for folk som vil komme og lage sine egne lys. Han elsker nemlig å få besøk, og håper det nye tiltaket også vil lønne seg økonomisk.

— De trenger bare å betale for voksen. Så får de bestemme designen selv. Det er en spennende opplevelse for både barn og voksne. Jeg regner med at det vil komme litt flere hit etter hvert, sier han forsiktig optimistisk.

Nye teknikker

Hassan ble først kjent for sine terrakottamodeller av Bryggen i Bergen.

— Dem solgte jeg til butikker som så solgte dem som suvenirer. Jeg laget også modeller av Troldhaugen og Gamle Bergen. Det finnes mange kopier av dem nå, men jeg var den aller første som laget noe slikt, fastslår han.

Nå har han i årevis sittet i sitt lille verksted og pønsket ut nye metoder innen voksstøpning.

— Det har vært mye prøving og feiling. Men jeg har faktisk funnet opp en del revolusjonerende metoder som ingen andre har tenkt på før, forklarer han.

Fremtidsønsker

Vokskunstneren i Lille Øvregaten har funnet opp nye teknikker for mønstre og dekorering av stearinlys, pluss metoder for effektivisering av avstøpninger i forskjellige materialer. Men Hassan vil ikke avsløre teknikkene han bruker - han er redd for at andre skal kopiere og misbruke dem i masseproduksjon.

Nå bærer han på en ny stor idé. Men han er hemmelighetsfull. Håper på gjennombrudd som seriøs kunstner.

— Jeg drømmer hver dag om å få oppleve suksess og berømmelse. Jeg har stadig nye ideer og kunstneriske prosjekter på gang. Og denne gangen tror jeg virkelig det kan bli stort, smiler han lurt.

ANSIKTSMASKE: Her har Hassan Salem laget avstøpning av en mannlig kundes kontrafei.