— Det har hendt at køen har vært så lang at jeg har tatt med meg barnevognen i rulletrappene i stedet, forteller Linda Mikkelsen (43). Hun er på bytur med datteren Celine Mikkelsen (24) og barnebarnet Annabel på snart seks måneder. De opplever ofte å måtte stå i kø foran heisen. Linda Mikkelsen erfarer at det er førstemann ut og inn i heisen.

— Det går faktisk mye fortere å ta rulletrappene, men det er mange som kjefter når jeg gjør det, sier hun. Senterleder Solheim bekrefter at de ikke tillater barnevogner i rulletrappene på grunn av sikkerheten.

I slutten av forrige uke skrev småbarnsmoren Ingvild Steinbakken (29) et debattinnlegg til Bergens Tidende hvor hun forteller om «fjortis-jenter» som sniker seg inn i heisen på Galleriet «før man rekker å endre hjulretning på vognen og komme seg med».

— Heisen kommer, og ut tyter det funksjonsfriske mennesker som ikke hadde trengt å ta heisen, sier 29 år gamle Ingvild Steinbakken i frustrasjon.

Hun har sett seg lei på at mennesker som ikke er nødt til å ta heisen, gjør det. Selv tar hun heis på grunn av barnevognen med sin åtte måneder gamle datter Iben.

Debattinnlegget har ført til reaksjoner fra begge sider, en leser skriver følgende i kommentarfeltet:

- Tror de eier veien

«Det eneste som er verre enn syklister som tror de eier veibanen, er mødre med barnevogn som tror de eier gangstien og alle steder den fører til.» Steinbakken avviser slike kommentarer.

— Er heisen full tvinger jeg meg ikke med, folkeskikken går begge veier. Jeg tror ikke at jeg eier heisen, men det blir for dumt når man må krangle om den. sier Steinbakken som ønsker å fortsette å ta heisen på Galleriet, spesielt på grunn av de gode stellemulighetene.

I sitt debattinnlegg skrev hun om et tilfelle hvor hun fortalte tenåringsjentene hva hun mente; «kanskje den med barnevogn skulle få gå inn først?». Hun ble ikke stående for å se hva de sa, men sier at hun kan tenke seg reaksjonen.

— Det var nok «fjortisreaksjon» som rulling med øynene, men det blir for dumt å påpeke at en mor med barnevogn må slippe foran i heisen. Jeg tror ikke rullestolbrukere får en eneste slik kommentar, sier hun.

Tar trappene

Mor til tre år gamle Julian, Ingrid Lavik Aurland (26), opplever ikke at folk sniker, men det er heller ikke mange som går ut av heisen for å slippe henne inn.

— Jeg skjønner ikke at de gidder å ta heisen! Hvis vi er to voksne med to barnevogner, hender det at en av oss tar heisen med vognene mens den andre tar trappene og så møtes vi oppe. På den måten gjør vi plass til flere heisen, sier 26-åringen.

Senterleder ved Galleriet Hågen Solheim forteller at senteret ikke tillater barnevogner i rulletrapper grunnet blant annet fare for fall. Samtidig mener han det ikke burde være problematisk å ta seg rundt på det populære kjøpesenteret, som innehar fire heiser, rulletrapper og vanlige trapper. Han mener det hele handler om sunn fornuft og folkeskikk.

— Det må være mulig sette seg inn i andres situasjon, og slippe til folk som har større behov. Det blir på samme måte som at man blir opplært til å reise seg for eldre på bussen. På Galleriet har vi også skilt der vi anmoder folk om å la eldre, barnevogner og funksjonshemmede slippe til først, sier han, og understreker at de fleste ungdommer på Galleriet oppfører seg fint.

Ikke alle tar heisen

Tolv år gamle Jona Mørk Sandtorv kommer opp rulletrappene på Galleriet, og ser på det som en selvfølge.

— Vi kan jo gå! Hvis jeg tar heisen lar jeg de som er eldre, eller sitter i rullestol og sånn gå inn i heisen først, så går jeg inn hvis det er mer plass, sier Sandtorv, som ifølge rullestoltrillerne tilhører fåtallet.

Skal barnevogner ha forkjørsrett? Si din mening under: