Et veltet vogntog har sperret E16 mellom Bergen og Voss i fem timer torsdag. Veien har vært sperret siden litt før klokken 07. Et kjørefelt er nå åpent for trafikk, opplyser yrkessjåfør Geir Lee til bt.no klokken 12.13. Han har stått i kø fem timer ved det veltede vogntoget.

Nødetatene rykket ut, men føreren av vogntoget kom seg fra uhellet uten personskade.

— Både trekkvogn og henger har veltet på Evangersiden av Knoltatunnelen. Det kan nok ta noe tid før veien åpner igjen, opplyser operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistrikt.

— Vi har mottatt melding fra en person på stedet at han skal være uskadd, sier Steimler.

For tung for bergingsbilen

Politiet ber trafikanter om å belage seg på ventetid. Klokken 12 lå vogntoget fortsatt veltet i veien.

STENGT IGJEN: Både trekkvogn og henger har veltet på Evangersiden av Knoltatunnelen.
ARNE HOFSETH

— Det er for tungt for bergingsbilen på stedet. De jobber på spreng, sier Jan Steimler.

Ifølge bergingsmannskaper er målet i første omgang å få heist deler av vogntoget til siden, slik at det ene kjørefeltet kan åpnes for trafikk.

— Bergingsbilen har forsøkt å dra vogntoget ut til siden, men klarte ikke å rikke det. Politiet sier det kan gå noen timer til, men det er vanskelig å anslå. Kanskje må de prøve å få varene ut av hengeren først, jeg vet ikke, sier Roger Lemme, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Vest.

Manuell dirigering

Personbiler slippes forbi ulykkesstedet med jevne mellomrom, etter at politiet i 08-tiden begynte med manuell dirigering. For små kjøretøy er det nemlig mulig å kjøre via en mindre kommunal vei.

— Politiet geleider personbilene forbi puljevis, sier Morten Hansen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Vest.

Han anbefaler at større kjøretøy tar turen om fylkesvei 7 i Hardanger.

Vegtrafikksentralen meldte torsdag morgen om snø, slaps og glatte veier flere steder i Hordaland. Yrkessjåfør Geir Lee kunne i morges fortelle at det samme gjaldt ulykkesstedet nær Voss.

— Det er veldig glatt på veiene her. Heldigivis har det gått bra med sjåføren, sa Lee, som var en av de første på stedet.

Rygget flere kilometer

I 08.45-tiden kom det bergingsbil til stedet. BTs journalist på stedet, Arne Hofseth, forteller at kranbilen har rygget flere kilometer for å komme frem til stedet der vogntoget har veltet.

— Personbilene blir omdirigert på den smale veien via Eideshagen idrettsplass ved Bulken. Akkurat nå står det om lag 20 kjøretøyer i køen på Vosse-siden, sa Hofseth.

Det veltede vogntoget var lastet med tørrmat og rismelk. En del av melken har lekket ut i veibanen.

E16 har nettopp vært stengt i nesten to uker, fra onsdag 17. april til mandag 29. april, etter et steinras ved utløpet av Stanghelletunnelen i Vaksdal.

VELTET: Alle nødetatene har rykket ut, men føreren av vogntoget skal ha kommet fra uhellet uten personskade.
ARNE HOFSETH