For et par uker siden besøkte statsminister Jens Stoltenberg landsmøtet til fagforeningen Industri Energi. Her svarte han på en rekke spørsmål fra medlemmene. Blant temaene som kom opp var hvorvidt UNESCO-statusen i Odda ville kunne virke inn på selskapet Eramet og deres mulige utvidelser av produksjonen i Tyssedal, skriver Hardanger Folkeblad .

I sitt svar benyttet Stoltenberg anledningen til å fleipe om UNESCO-saken på Odda, hvor et gammelt smelteverk har dannet grunnlaget for en årelang strid oddingene imellom. Det er nemlig delte meninger om hvorvidt det bør søkes om UNESCO-status for smelteverket eller ikke.

— Nå må jeg formulere meg forsiktig. For jeg har vært i Odda og sett (...) og jeg vil si at det er ikke sånn at når du ser den kassen der så tenker du liksom at dette er noe for UNESCO, sier Stoltenberg til latter fra salen.

Han utdyper deretter utsagnet med en noe svevende vurdering av egen kulturell forståelse:

— Det kan jo hende det er noe med min kulturelle forståelse som er noe begrenset. (...) Jeg har ikke sagt, jeg har bare sagt, hva sa jeg, «det er ikke åpenbart», sa jeg, (...) jeg vil bare understreke at dette har vært en stor sak i Odda.

Videre oppfordret han til dialog mellom partene og med UNESCO, slik at man kunne få en «lykkelig avgjørelse på dette».

Under kan du se Stoltenbergs kommentarer til UNESCO-saken på Odda (fra ca. 8:00 i første klipp og fra starten i andre klipp):

Enig med Stoltenberg? Bruk kommentarfeltet under!