— Her er det tydelig at påtalemakten har gått for hardt ut. Saken burde ikke vært i retten. Det hele koker ned til en gammel jentekrangel, sier advokat Bjørn Meltzer. Han forsvarer en av de fire som sitter tiltalt for vold mot det 32 år gamle vitnet, hennes samboer og hans bror.

Rett i varetekt

Den 16. april 2001, to dager før Åsane-drapet skulle for retten, ringte samtlige alarmklokker på politikammeret.

Fire personer, to menn og to kvinner, hadde trengt seg inn hos et sentralt vitne i saken. Gjerningspersonene var bevæpnet med jernkøller, kjetting og kniv, og en av dem var til overmål i nær slekt med en av de tiltalte.

Fem patruljer rykket ut for å redde vitnet. De sparket inn døren til leiligheten, og la deretter inntrengerne i jern.

Dagen etter ble de fire varetektsfengslet for en uke. Kriminalsjef Svein Erik Krogvold mente motivet for overfallet kunne være å påvirke 32-åringens vitneforklaring.

De fire ble siktet for forsøk på å motarbeide rettsvesenet. Strafferammen for et slikt lovbrudd er ti års fengsel.

- Lokket i felle

I går kom voldssaken omsider for retten. Anklagene var da redusert til å gjelde legemsfornærmelse og skadeverk.

De fire nektet for at hendelsene hadde noen sammenheng med Åsane-drapet.

— Alt begynte med at en person hadde fått barbert øyenbrynene vekk på fest, forklarte en av de tiltalte. Hun hadde kranglet høylytt med vitnet på telefon, og var blitt invitert opp i leiligheten for å gjøre opp. De tre vennene ble bare med for å se til at slåsskampen gikk for seg i sømmelige former.

— Det var ingen slag eller spark, mest lugging og kloring. Jentefight, for å si det sånn, sa en av de tiltalte. Hun hevdet at vitnet og hennes samboer hadde lokket vennegjengen i en felle. Det var hele tiden hensikten at politiet skulle bli alarmert.

— Det må ha vært planlagt. Først inviterte de oss inn, så låste de døren, og ringte politiet. Vi prøvde å forlate leiligheten, men de hadde kastet nøkkelen.

Da politiet kom, satt de fire tiltalte rolig i sofaen og ventet på å bli pågrepet. Slik hadde de sittet i minst ti minutter.

— Hun (vitnet, red.anm.) var helt rolig, men ble hysterisk da politiet dukket opp. Da gråt og skrek hun at vi hadde forsøkt å drepe henne, hevdet den tiltalte.

Rettssaken fortsetter i dag. Da skal det 32 år gamle vitnet og hennes samboer forklare seg.

DRAMATISK: Overfallet på et av vitnene i Åsane-drapet fikk stor medieomtale. Nå viser det seg at det hele dreide seg om en gammel jentekrangel.

ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ