GARD STEIRO gard.steiro@bt.no

Straffesaken mot de tre drapstiltalte 26-åringene fra Åsane har nå pågått i en måned. Så langt har hovedforhandlingene vært preget av frykt, påfallende dårlig hukommelse, og antatt falske forklaringer.

Onsdag ble både presse og tilhørere kastet ut da en tv-kjendis skulle forklare seg om sitt kjennskap til saken. Ute på gangen kunne Bergens Tidende høre hvordan to vitner, en mann og en kvinne, planla en mulig falsk forklaring.

— Jeg blir sikkert spurt hva jeg har hørt om saken, sa det ene vitnet. Den andre vitnet fortalte da at syv vitner, inkludert henne, hadde fortalt at det var tiltalt nr. 3 som hadde skutt Øyvind Bjarte Madsen. Hun mente at kameraten også burde si dette.

— Ja, jeg kan jo bare si at jeg har hørt at det er han som står bak drapet.

— Det bør du. Det vil styrke vår sak enda mer, svarte kvinnen. De to drøftet også andre vitneprov, og var begge enige om at de ikke likte tiltalt nr. 3. De spøkte om at de ville spytte ham i ansiktet på vei ut av tinghuset.Tiltalt nr. 2 og 3 har begge vedgått at de var på åstedet, men hevder begge at den var den andre som skjøt.

Risikerer fengsel Byrettsdommer Gunnar Torkildsen har varslet domsavsigelse like før, eller rett etter pinse. Frem til det har retten en formidabel oppgave med å skille løgn fra sannhet.

Listen over vitner som kan ha forklart seg falskt begynner å bli lang: * En 22 år gammel tidligere tv-kjendis er allerede anmeldt for å ha kommet med falske anklager. Hun risikerer opptil åtte års fengsel.* Påtalemyndigheten vurderer også å anmelde kjæresten til tiltalt nr. 2. Hun endret forklaring i retten. Da påstod hun at tiltalt nr. 3 hadde tilstått drapet overfor henne.* Moren til et vitne, en sykepleier ved Haukeland sykehus, vedgikk i åpen rett at hun hadde holdt tilbake viktige opplysninger i politiavhør.* Etterforskningsleder Kjell Mo forklarte at politiet også hadde vurdert å anmelde en ung fotballspiller for å ha avgitt falsk forklaring.

Frykt og glemsel Flere av vitnene har sagt rett ut at de setter seg selv i livsfare ved å forklare seg mot de tiltalte. Minst tre av dem er utstyrt med voldsalarmer, og politiet har sørget for ekstra patruljering i deres nabolag.

— Nå undertegner jeg min egen dødsdom, sa et vitne da han godkjente sin forklaring.

Etterforskerne har fortalt historier om vitner som skjelver seg gjennom avhør. De gir politiet opplysninger, men nekter etterpå å skrive under avhørene. Flere personer har endret sine forklaringer i retten. Statsadvokat Gert Johan Kjelby har ved flere anledninger reagert på at vitner plutselig glemmer viktige opplysninger.

— Det er skrøpelig med hukommelsen ute i Åsane, repliserte han tørt til et av vitnene.