Rune Hovlandsdal (49) kunne ha bidratt til å ha identifisert den antatte Lommemannen så tidlig som i 1999. Men politiet ga ham aldri sjansen.

Fredag 5. november, litt etter klokken 17.00, ble tre barn lokket inn i et skogholt ved svømmehallen i Ytrebygda i Fana. De ble bedt om å lete etter penger i mannens lomme. Mens to av barna holdt vakt, skal en ni år gammel gutt ha blitt utsatt for et grovt overgrep. Fremgangsmåten hadde fellestrekk med hvordan den antatte Lommemannen gått frem.

Så plutselig en person

Rune Hovlandsdal var trener i idrettslaget Gneist, og skulle parkere på skoleplassen i 18.00-tiden samme dag, da han plutselig så en person foran bilen.

— Jeg skvatt og måtte bråbremse for ikke å treffe han. Like etter var han borte, forteller Hovlandsdal.

Han reagerte på at mannen løp innover i skogen.

— Det var en unormal atferd. Jeg trodde først det var snakk om et innbrudd, så jeg løp etter han opp i skogen, sier Hovlandsdal.

Men da var mannen borte. Dagen etter fikk Hovlandsdal høre om overgrepet som hadde funnet sted.

— Jeg ringte straks til politiet i Fana for å fortelle hva vi hadde opplevd. Men politiet viste ikke interesse. Jeg fikk følelsen av at jeg bare forstyrret med uvesentlige opplysninger, forteller Hovlandsdal.

Han ga likevel politiet telefonnummeret sitt og oppfordret de til å ta kontakt.

- Må tas alvorlig

Den antatte lommemannen ble arrestert på Sotra i 1999, samtidig som politiet i Bergen etterforsket seks andre lignende saker. BT har tidligere fortalt at sakene ikke ble sjekket skikkelig mot hverandre.

— Når voksne personer tar kontakt og forteller at de har opplysninger i en så alvorlig sak, må politiet ta det alvorlig, mener Hovlandsdal.

Han reagerer sterkt på at politiet ikke kalte han inn til vitneavhør.

— Det er slett politiarbeid. Jeg føler jeg kunne ha bidratt med noe, men fikk aldri anledning, sier han.

Fanalensmann Norvald Visnes, kunne ikke kommentere denne saken i går.

Se også: Alt om Lommemann-saken

Odd Mehus