I dag begynner rettssaken mot mannen som er tiltalt for drapet på Musse Mohamoud Ahmed på et asylmottak på Paradis i mai i fjor.

Afghaneren hevder han drepte i selvforsvar. Han har lenge hevdet at han blir forfulgt fordi han har forlatt islam og konvertert til kristendommen.

— Ble forfulgt

— Fra vår side kommer nødverge til å bli et sentralt tema under rettssaken, sier mannens forsvarer, advokat Randulf Hansen.

Afghaneren har flere ganger gitt uttrykk for at han ble forfulgt over lengre tid på grunn av sin kristne tro.

Et vitne skal ha overhørt en samtale mellom personer som reagerte sterkt på at afghaneren hadde konvertert. Ifølge vitnet ga de uttrykk for at mannen skulle tas. Etter det BT kjenner til, kommer samtalen til å bli tema i retten.

Aktor, statsadvokat Benedicte Hordnes, mener det ikke er noe som tyder på at afghaneren brukte kniven fordi han ble angrepet.

— For det første er det faktiske feil i forklaringen hans. Det er heller ikke noe som tyder på at det var en konflikt om religion før hendelsen, sier Hordnes.

Stukket 24 ganger

Hun peker også på at tiltalte har brukt langt mer vold enn det som ville vært nødvendig for å beskytte seg mot et angrep.

Ifølge tiltalen stakk han Ahmed 24 ganger, i ansiktet, armene, hendene, brystet, buken og låret. Ett av stikkene gikk rett gjennom hjertet. Ahmed blødde i hjel etter kort tid.

— Tiltalte har langt overskredet grensene for nødverge, sier Hordnes.

Politiet har ikke klart å komme til bunns i hva som egentlig var årsaken til konflikten, ifølge statsadvokaten.

— Drapet fremstår som uten noe klart motiv, sier hun.

— Har politiet etterforsket om det var en religionskonflikt på mottaket?

— Det har vært undersøkt, men det er ikke fremkommet noe som tyder på det.

Ble skåldet i 2011

I august 2011 var den drapstiltalte afghaneren innblandet i en annen konflikt på Hå asylmottak i Rogaland. Etter en krangel med en somalier ble han skåldet med kokende vann og alvorlig forbrent.

Afghaneren mente han ble angrepet fordi han var blitt kristen, mens somalieren hevdet krangelen dreide seg om ledige kokeplater, og at skåldingen var et uhell.

Somalieren ble tiltalt for vold, men under rettssaken skiftet aktor mening og mente mannen burde frikjennes fordi bevisene ikke holdt. Somalieren ble likevel funnet skyldig av legdommerne. Han ble til slutt frikjent i lagmannsretten.

- Jobber for Røde Kors

Tolken Issa Hammer kjenner afghaneren. Han sier mannen har fått store problemer på grunn av sin kristne tro.

— Han var redd, fordi folk fra mottaket i Rogaland hadde flyttet til Bergen og snakket om å ta ham. Det er mange på asylmottakene som ikke godtar at folk forlater islam, sier Hammer.

BT har tidligere intervjuet Ahmeds eks-kone, som fortalte at han ikke var spesielt religiøs, at han ikke hadde noe imot kristne, og at han jobbet for Røde Kors i Somalia før han kom til Norge.

Drapet på Ahmed var så brutalt at afghaneren ble underlagt en såkalt prejudisiell observasjon, en undersøkelse for å avklare hans psykiske tilstand. Konklusjonen var at mannen er strafferettslig tilregnelig.