— Ser dere brannmannen? Tror dere han er her til pynt? spør Hans Gunnar Skarstein, konferansier og entusiastisk ny bruker av Vitensenteret.

— Nei, roper elevene fra Krohnengen skole, litt usikkert. For hva er det egentlig han svensken har tenkt å gjøre med mikroen der fremme på scenen? Etter å ha blitt servert fargesterke, rykende brygg i drikkeglass ved ankomst, kan jo alle og enhver bli litt engstelig.

Jan Sjøkvist fra Xperiment Huset i Växjö liker nemlig at det smeller. Han har en mikrobølgeovn og er ikke redd for å bruke den. Men først må elevene og alle andre i salen love å ikke finne på noe som likner en gang.

— Jeg vet ikke om jeg ville ha sittet på første rad, sier den eksperimentglade svensken og smiler lurt.

For det gnistrer godt når man mikroer aluminiumsfolie. Putter man stålull i ovnen kan man til og med få det til å brenne.

Glansnummeret er såpestykket som nærmest muterer i kontakt med mikrobølgene - til høylytte «hæ?» fra salen.

Regnebyen Bergen

Akkurat slik «hæing» og undring er det Bergen Vitensenter ønsker seg mest av alt.

— Et vitensenter formidler vitenskap og teknologi på en engasjerende måte, sa Bjørn Laastad, styreleder for stiftelsen, i en av de mange talene til ære for det nye Vitensenteret.

Meningen er å styrke den synkende interessen for naturfag og teknologi blant barn og unge fra null til sytti år. Minst. Den store hundreårsgaven fra Hydro skal være med på å bidra til nettopp det.

— Det er et stort behov for folk som kan regne i mange tiår fremover. Vårt håp er at vi døper om byen fra Regnbyen Bergen til Regnebyen Bergen, sa Leif Lømo, forskningsdirektør i Norsk Hydro.

- Bare en gang til?

I underetasjen begynte endelig moroa. Over 50 modeller og eksperimenter nærmest skrek etter å bli utforsket og forsket på av både unge og eldre hender.

Ragnhild Johanne Lindtner (11) og Laura Denise Miranda Waman (11) testet speilboksen og kom til en overraskende konklusjon:

— Du kan bare se deg sjøl, se da!

Og det til tross for at det tilsynelatende går an å se rett igjennom vinduene i boksen og gjennom til den andre siden.

— Kjempegøy! Og spennende, synes Eric Sterzel (11).

— Du får oppleve nye ting som du ikke visste fra før. Du må tenke litt kreativt og smart for å klare noen av tingene, sier han, fornøyd med å ha fått teken på både kjempesåpebobler og avanserte kulespill.

Også Vitensenterdirektør Asle Moldestad er fornøyd med å ha skapt nye spørsmålstegn i hodene på barn og voksne.

— Nå har vi feiret med selvlaget softis. Også har vi sett blide fjes, og det er det aller viktigste, smiler han oppspilt etter at det verste vitenrushet har gitt seg etter åpningen. Glad kan han konstatere at en av lærerne er nødt til å gå tilbake til utstillingen for å få med seg alle elevene.

INGEN SÅPEKOKER: Eric Sterzel (11) fra Krohnengen skole fikk til slutt god kontroll på kjempesåpeboblene på Bergen Vitensenter. FOTO: RUNE SÆVIG