For det var både milepæl og merkedag på Møhlenpris i går. Da byggestart for bydelens nye boltreplass, Vitalitetssenteret, ble markert.

Brukerklart innen årets utgang skal det attpåtil stå, med idrettshall og kulturhus, med plass til så vel Sportsklubben Djerv, bydelens velforeninger, lokale kulturaktiviteter, kafé og buekorps.

I tillegg 28 leiligheter på toppen, med Damsgårdssundet i sikte.

Men det har tatt tid å få gravemaskinen på plass. Nærmere bestemt tjue år. Med politiske vedtak, utsettelser, nye vedtak, hjertesukk og aksjoner.

Før byråd og leder for styringsgruppen, Nils Arild Johnsen, i går kunne vifte med kontrakter, finansieringsplan, driftsbudsjett og reguleringsplan. Visstnok godkjent alt i hop.

Ti år etter at daværende barneombud Trond-Viggo Torgersen i 1992 la ned barnas grunnstein for senteret.

24 kommunale vedtak

Men det var allerede i 1982 at formannskapet bestemte at tomten i Wolffs gate, mellom Møhlenpris skole og Mjellem & Karlsen, burde bli «ressursområde» for beboere på Møhlenpris.

Senere fulgte anslagsvis 24 andre kommunale vedtak, ifølge Bjerke. Og han har oversikten.

Men omsider, i går, kunne Nils Arild Johnsen på den gruslagte glattisen på tomten i Wolffs gate 12x ønske bydelen til lykke med byggestart for det som allerede innen årets utgang skal bli Vitalitetssenteret.

— Det har tatt sin tid, innrømmet Johnsen, men ilte til med å si at saken har skutt fart de siste årene.

— Dessuten tar jo kommunale prosesser en viss tid, la han formildende til, og så bare smil rundt gravemaskinen.

Blått og hvitt

Før det hadde Møhlenpris-Bjerke klatret opp på gravemaskinen og dekorert den med blomster i blått og hvitt.

— For blått og hvitt er bydelens farger, kunne han fortelle - båret som de er både av Sportsklubben Djerv, Nygaards Bataljon og av Bergens Roklub, som tidligere holdt til i Damsgårdssundets smule farvann.

— En lettelsens dag, sa Bjerke, som mer enn noen sies å være Vitalitetssenterets pådriver og livredder, som tidligere leder både i Djerv og den lokale velforening.

Før han ga ordet til Nils Arild Johnsen, som gratulerte både bydelen og Bergen med dagen.

Mens adm. dir. Frode Hoff i Mjellem & Karlsen Eiendomsutvikling var godt fornøyd med å ha vunnet konkurransen om å få bygge ut moderbedriftens nærområde, mens Djervs Tore Andersen på vegne av klubben gledet seg til ny idrettshall og kulturhus og ga honnør til Knut S. Bjerke, for hans utrettelige innsats for bydelen.

Nærmere 37 millioner kroner vil bydelssenteret koste. Bekostet av Bergen kommune, med unntak av seks millioner statlige kroner.

Vitale kroner blir det, uansett.

BYGGESTART: En smule høytidsstemning da den offisielle byggestarten for det nye bydelssenteret på Møhlenpris ble markert i går. I den fornøyde forsamlingen var blant andre byråd Nils Arild Johnsen, bydelens Knut S. Bjerke, Djervs Tore Andersens, Mjellem & Karlsens Frode Hoff og Stoltz Røthings prosjektleder Helge Solberg. (FOTO: ARNE NILSEN)