Fredag i 11.30-tiden ankom byrådslederen Den blå steinen sammen med kommunaldirektør Robert Rastad og kommunalråd Ruth Grung ( Ap).

I likhet med alle, er hun fullstendig rystet over terrorkatastrofen.

Mæland var på ferie i Hellas da katastrofen inntraff. 

- Jeg har sittet klistret til alle nettavisene, forteller byrådslederen til bt.no.

I dag kom hun tilbake til Bergen. Hun ønsket umiddelbart å vise sin støtte til de som er blitt rammet av de tragiske hendelsene i Oslo og på Utøya.

- Jeg føler en utrolig stor sorg, men blir også utrolig stolt av at landet vårt som står sammen i felleskap. Som mange hundretusen også andre har gjort, ønsket jeg å legge ned en blomst til minne om det tragiske som har skjedd, sier en rørt Mæland.

Tar vare på blomstene

- Folk strømmer fremdeles til rådhuset for å vise sin deltakelse. Vi finner det derfor nødvendig å utvide tiden protokollen ligger ute over helgen, sier informasjonsrådgiver i Bergen Kommune Ola Henning Målsnes.

Blomstene og hilsningene ved Den blå steinen skal bevares. Om det blir en nasjonal eller lokal arkivering er ennå ikke bestemt.

- Vi holder kontakt med Oslo Kommune om hvordan vi skal håndtere blomstene. Vi skal ta vare på alt; kort, blomster og bamser, sier hun.

Bergen Kommune har et kriseteam som vil fortsette arbeidet med ungdommene og de pårørende.

Byrådslederen ønsker å delta i begravelsen til de omkomne fra Hordaland, dersom det er i tråd med de pårørende ønsker. I dag har hun sendt kondolansebuketter til de tre berørte orførerne i fylket.

Avventer valgkamp

Mæland er tydelig på at valgkampen må vente.

- Vi håndterer dette i felleskap under disse grusomme omstendighetene. Valget skal gjennomføres i en ramme med respekt  for den tragedien vi har sett, sier byrådslederen.

- Nå skal de pårørende få sine døde hjem og det skal holdes begravelser. Vi avventer alt som har med valget å gjøre.

Mæland tror valgdeltakelsen ved høstens kommunevalg kan bli høyere enn normalt.

- Jeg tror flere vil stemme. Mye vil endre seg. Landet vårt blir aldri det samme etter dette.

Vil se på beredskapen

Etter terrorangrepet på Østlandet, vil også beredskapen i Bergen gjennomgås.

- Det er naturlig og dette vil bli en del av et nasjonalt arbeid etter hvert, opplyser Mæland.