• Hun døde mens jeg satt der og sjekket pulsen hennes, fortalte vitnet. Først da viste den drapstiltalte 41-åringen snev av følelser.

En 30 år gammel marineoffiser var blant de første på åstedet etter at Hanne Kristine Olsen var blitt meid ned av sin egen samboer. Han satte seg ned ved siden av offeret og ville gi kvinnen førstehjelp. Men han skjønte fort at hun ikke kunne reddes.

— Jeg kjente etter på halsen om hun hadde puls, men den ble bare svakere. Så kjente jeg på magen hennes, men uten resultat. Hun døde mens jeg satt der, fortalte 30-åringen til Bergen tingrett.

Mens vitnet forklarte om samboerens dødsøyeblikk i detalj, lukket den tiltalte 41-åringen øynene, gjemte ansiktet i hånden og pustet tungt. Nesten et halvt minutt gikk før han igjen løftet hodet.

Likegyldig til tanten

Det er det nærmeste tiltalte har vært et følelsesutbrudd i løpet av de fire dagene rettssaken har pågått. I rettssalen har han ellers fremstått som følelsesløs og likegyldig, selv når samboerens tante inngående fortalte om hvordan han kjørte ned Hanne Kristine Olsen (29). I stedet satt han med armene i kors, himlet med øynene, smilte litt oppgitt og sukket høyt.

Men da politiets tekniske etterforsker dagen før viste lysbilder av avdøde, valgte 41-åringen å forlate rettssalen - ifølge sine forsvarere fordi det ville bli for tøft for ham.

Den drapstiltalte samboeren er av rettspsykiaterne betegnet som ekstremt sjalu, manipulerende og fullstendig likegyldig overfor andres følelser.

Spørsmålet både familie og venner har stilt seg i lang tid, er hvordan den sprudlende og livsglade Hanne Kristine kunne bli så dypt forelsket i en slik mann.

Slik kom de sammen

— Det begynte som vennskap. De pratet mye sammen i pauser og etter arbeidstid, og fikk en veldig god tone. Likevel fikk vi inntrykk av at han var helt uaktuell som kjæreste, forteller en venninne til BT.

Hun forteller at tiltalte gjorde alt han kunne for å oppvarte Hanne Kristine. Han tilbød seg ofte å kjøre henne hjem fra jobb, til tross for at han selv bodde på arbeidsstedet. Andre dager lot han henne hvile seg på sofaen hans mens han laget i stand middag med levende lys. Ofte sendte han henne roser.

— Han var en romantisk og sjarmerende gentleman, forteller venninnen, som selv ble invitert med Hanne Kristine på en middag hjemme hos tiltalte.

Den iherdige innsatsen ga ønsket resultat. I oktober ble de kjærester. Ifølge venninnene skjønte ikke Hanne Kristine Olsen selv hvorfor hun var blitt forelsket i mannen. Likevel var hun lykkelig.

- Var følsom og såret

En kvinnelig bekjent av tiltalte forteller at han opptrer som en følsom, men skeptisk mann overfor kvinner.

— Tiltalte fortalte at han var blitt dypt såret i sitt forrige forhold, og at han fullstendig hadde mistet troen på kvinner, forteller kvinnen til BT.

Den samme historien skal Hanne Kristine Olsen ha fått høre.

Selv om gentlemanstaktene skal ha forsvunnet etter en tid, forteller venninnene at tiltalte i perioder fortsatt var snill og kjærlig, både mot samboeren sin, venninnene hennes og venninnenes barn.

Forholdet tok brått slutt i januar 2000, etter en voldsepisode, men ifølge familie og venner kom de sammen igjen på sensommeren, etter at Hanne Kristines mor hadde gått bort.

Tiltalte hevder at bruddet bare varte en uke.

Selv trodde Hanne Kristine at den palestinske mannen ville bli en bra far for det lille barnet deres. Når venninner spurte om graviditeten var gjennomtenkt, lød svaret:

— Han er vel ikke verre enn alle andre?

Tegning: DENISE DEGAUST HUNDERI