Da Kripos-rådgiver Cato Meijer gjennomgikk samtaler innhentet fra tiltaltes Facebook-konto, ble han avbrutt av drapstiltalte Steven Dan Danielsens forsvarer, som ba om at hans klient måtte få gå.

Det fikk 24-åringens rettens velsignelse til ågjøre, men på vei ut av salen viste Danielsen fingeren til vitnet Cato Meijer.

— Denne typen oppførsel tolererer vi selvsagt ikke, og vil ta dette opp med tiltalte når han er tilbake i morgen tidlig, sa tingrettsdommer Kjetil Gjøen etter opptrinnet.

— Så ikke gesten

Vitnet hadde akkurat lest høyt fra en samtale mellom tiltalte og eks-samboeren da fingergesten kom.

Forsvarer Per Herman Thyri-Aamot sier til BT i en pause at han ikke fikk med seg opptrinnet.

— Det er mulig at han reagerte på at det ble lest opp meldinger, men jeg har ikke fått snakket med ham om det. Jeg så ikke hva som skjedde, sier han.

Kripos-rådgiver Meijer bekrefter at han fikk med seg det som skjedde, men ønsker ikke å kommentere opptrinnet.

Beslagla Playstation

Kripos-rådgiveren er innkalt som vitne for å gjennomgå de elektroniske spor som er innhentet fra tiltalte og Anja Weløy Aarseth i tiden rundt drapet.

Kripos har blant annetgått gjennom tiltaltes to mobiltelefoner og en Playstation som ble beslaglagt ileiligheten hans.

— Vi kan ikke si nøyaktig hvor en mobiltelefonhar vært på et gitt tidspunkt, men vi kan si i hvilket område den har befunnet, sa Meijer da han forklarte hvordan Kripos jobber medanalyse av elektroniske spor.

Telefon avslått etter drapet

Anja Weløy Aarseths mobiltelefon er aldrifunnet, men Kripos har gjennom analyse av såkalte passive data, klart å påviseat 21-åringens telefon mest sannsynlig ble slått av, eller slo seg av, klokken 19.26 dagen hunble drept.

Påtalemyndigheten har lagt til grunn at Aarsethble drept mellom klokken 18.40 og 19.00.

- Var ved Pluto

Ransforsøket mot kiosken Pluto har vært etviktig tema for Danielsen, ettersom han helt siden pågripelsen har nektet for åha hatt noe med det å gjøre.

Kripos har gjennom sine analyser, kunnetfastslå at 24-åringen brukte mobiltelefonen sin i nærheten av kiosken klokken17.16, ca. en halvtime før ransforsøket.

— Det er min erfaring at kriminelle ofte har telefonenpåslått under selve planleggingen av en kriminell handling, før de slår den avrett før gjennomføringen, sa Meijer.

Neste innslag på telefonen kommer først klokken18.03.

Innslag på ulike basestasjoner i sentrum, tyderifølge Kripos på at tiltalte på dette tidspunktet beveger seg fra området Pluto-kiosken,vestover mot Aksla.

- Ble sint i første avhør

Politibetjent Oscar Lilleås er den som har gjennomført de fem avhørene som er tatt av tiltalte siden pågripelsen i september i fjor.

Tidligere torsdag forklarte han at Danielsen ble sint i det første avhøret, som ble gjennomført om kvelden 4. september.

— Han ville gå, og ga uttrykk for at han ønsket å avbryte da drapshandlingen ble tema, sa Lilleås fra vitneboksen.

Etter hvert løsnet det litt, og tiltalte erkjente drapet i det første avhøret.

- Gikk i lås på Aksla

Noen uker senere var tiltalte tilbake på åstedet for første gang siden pågripelsen. Politiet ønsket å avhøre Danielsen på stedet Aarseth ble funnet, og ba ham rekonstruere sine handlinger og bevegelser.

Da slo tiltalte seg helt vrang, forklarte Lilleås.

— Da vi kom opp på Aksla, gikk han i lås. Han ville vekk med en gang. Jeg forsøkte å roe ham ned, men da sa han: «Hvis du ikke slutter nå, skal du få juling.», sa avhørslederen.

Rekonstruksjonen ble avbrutt ikke lenge etter utbruddet.

— Hva kan ha vært årsaken til hans reaksjon på Aksla, spurte forsvareren.

— Jeg oppfattet det slik at han gruet seg til å dra opp dit igjen, svarte Lilleås.

- Truet fengselsbetjent

Lilleås viste også til en episode i november. Da skal tiltalte nok en gang ha blitt sint. Denne gangen var sinnet rettet mot ansatte i fengselet han satt varetektsfengslet i, forklarte avhørslederen.

— Tiltalte sa til meg at det var like før han tok en av fengselsbetjentene. Jeg ringte til fengselet etter dette og refererte hva han hadde sagt til meg, sa han.

- Truet med kulepenn

I desember gjennomførte Lilleås enda et avhør med tiltalte, denne gangen i Bergen.

Da ble tiltalte nok en gang truende, forklarte han.

— Han satt med en kulepenn i hånden, og sa at han skulle stemple den i nakken min. Jeg gikk ikke inn i noen diskusjon med ham der og da, og vi fikk til slutt en grei avslutning på avhøret, sa politibetjenten.

- Dette viser hvem han er

Truslene Lilleås snakket om i sitt vitnemål, ble aldri en del av tiltalen.

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim sa til BT i pausen at opplysningene avhørslederen kom med, bidrar til å gi retten et bedre bilde av hvem Danielsen er.

— Hvordan han fremstår i avhørene er med på å belyse hvilken tiltalt vi har med å gjøre. Det er relevant for straffeutmålingen, sa hun, og viste til at påtalemyndigheten i tiltalen har tatt forbehold om forvaring.