Verdensnyheten Vista ble presentert for bergenserne på messen Digital Hverdag i går. Men først på tirsdag blir Vista lagt ut for salg til forbrukere.

Informasjonsansvarlig Kristin Fjeld i Microsoft Norge opplyser at Windows Vista ikke skal selges til forbrukere før den store lanseringsdagen.

— Vista lanseres tirsdag for forbrukere over hele verden. Det skal ikke være i salg før det, sier Fjeld.

Fikk Vista hos Elprice

I dag ble bt.no imidlertid kontaktet av en person som kjøpte ny pc tirsdag, altså en uke før verdenslanseringen av Vista. Til sin store forundring oppdaget pc-kjøperen at Windows Vista fulgte med maskinen.

Kunden hadde kjøpt den bærbare pc-en, en Acer 5101, hos Elprice i Sartorparken på Straume.

bt.no har sett pc-en, som har et Vista-sertifikat med Vista-logo ved tastaturet og Vista-logo på skjermen.

bt.no har også selv ringt Elprice sitt kundesenter og fått beskjed om at vi kan få kjøpe den bærbare maskinen Acer 5101 med Vista som operativsystem. På spørsmål om når maskinen kan hentes, fikk vi følgende svar:

— Den kan hentes med en gang.

- Rutinefeil

Elprice-sjef André Patay er kjent med det noe ureglementerte salget.

— Det har vært en plukkfeil fra leverandøren vår på et parti varer vi har fått. Dermed har vi fått enkelte maskiner som har Vista på seg. Foreløpig vet vi ikke hvor mange det gjelder. Vi har ikke fått andre meldinger om kunder som har fått kjøpt maskiner med Vista, sier han.

Patay understreker at Elprice ikke har hatt som intensjon å selge pc-er med Vista før lanseringen.

— Vi forholder oss selvfølgelig til lanseringsdato, sier han.

Kjeden jobber nå med å kartlegge hvor mange pc-er det er snakk om, og vil stoppe salget av maskinene som er feilsendt frem til tirsdag.

— Vi sender nå ut en melding til alle butikker om at maskiner med Vista, må sperres til lanseringsdato og selges fra da, dersom de oppdager flere i sin butikk, sier Patay.

Han kjenner ikke til at kundesenteret skal ha gitt kunder beskjed om at de allerede nå kan få kjøpt pc med Vista klart for bruk.

— Da er det i tilfelle noen som har gitt ut feil informasjon, og det må jeg bare beklage. Vi har solgt pc-er som er klare for Vista, med mulighet for gratis oppdatering, siden november. Men ikke maskiner med Vista klart for bruk, sier Elprice-sjefen.

Ingen reaksjon fra Microsoft

Hos Microsoft tar de det premature salget med stor ro.

— Vi synes selvfølgelig det er beklagelig at produktet er gjort tilgengeligj før den datoen det kommer på markedet. Men jeg er sikker på at Elprice klarer å rydde opp i dette, og at det ikke ødelegger for den spenningen som er rundt produktet, sier Espen Pettersen, direktør for Windows i Microsoft Norge.

Ifølge Pettersen vil Microsoft ikke komme med noen reaksjon overfor Elprice.

— Vi kommer til å snakke med dem, og få deres forklaring på saken. Men ut over det ser jeg ikke noen grunn til videre reaksjon, sier Pettersen.

FØR TIDEN: Denne PCen ble kjøpt hos Elprice på Straume tirsdag. Kunden ble overrasket da det nye operativsystemet til Microsoft viste seg på skjermen. Det skal ikke selges før kommende tirsdag.
EYSTEIN THUE (MMS)
MERKET: Den splitter nye pc-en er merket med Vista-sertifikat.
Høvik, Tor
Høvik, Tor
BUTIKKEN: Her, hos Elprice på Straume, fikk en kunde kjøpt en pc med Windows Vista en uke før lanseringen.
Høvik, Tor
Høvik, Tor
VISTA: Slik ser det nye operativsystemet ut. En Elprice-kunde fikk en uke ekstra på å gjøre seg kjent med Windows Vista.
EYSTEIN THUE (MMS)