20-åringen var på jobb på et hotell i Bergen da meldingen om jordskjelvet i Chile kom. Natalie Reyes har mormor, morfar, tante og onkel, og flere søskenbarn og andre slektninger i landet. De er bosatt i nærheten av Valparaíso.

— Det var helt forferdelig å ikke vite hvordan det hadde gått med dem. Jeg var på gråten, men måtte forsøke å holde masken bak resepsjonsdisken, forteller Reyes til bt.no.

- Forferdelig

Da hun hørte om jordskjelvet, ringte hun straks til sin mor som er fra Chile. Moren satte straks i gang med å forsøke å få fatt i familien i det jordskjelvrammede landet. Det ble nervepirrende timer for jenten som er oppvokst i Høyanger. Foreldrene hennes fra Chile bor nå i Oslo.

— Forferdelig å ikke vite noe som helst, spesielt siden dette skjer på den andre siden av jordkloden, forteller hun.

Mange savner svar

Etter en times tid fikk hun tilbakemelding fra sin mor om at familien var samlet, og at det sto bra til med dem.

— De hadde det etter forholdene bra, sier hun.

På sin blogg har hun skrevet at de hadde samlet seg i stuen og at de var forberedt på nye etterskjelv.

Reyes er oppvokst i Høyanger, der det bor noen titalls mennesker fra Chile.

— Jeg vet at mange fortsatt ikke har fått tak i sine nærmeste der borte, forteller hun.

Kjenner du noen fra Bergen og omegn som er i Chile, eller er du selv chilener bosatt i Bergen? Tips oss ved å ringe 02211 eller send e-post til 2211@bt.no.

Internett

Ramon Mella er fra Chile, men har bodd i Bergen siden 1987. Han synes det er en fordelig katastrofe som rammer landet hans.

— Jeg chattet på facebook med min tante i dag tidlig. Plutselig så forsvant hun fra chatten. Men etter noen minutter var hun tilbake og fortalte at det hadde vært et kjempestort jordskjelv, sier Mella.

Mella har opplevd en rekke jordskjelv i Chile, og forteller at det nærmest er vanlig. Men det er bare unntaksvis at det er store skjelv, som det som rammet i dag.

— Telefonlinjer og alt virker ikke, og den eneste måten å få kontakt med folk på er gjennom internett. Jeg har fått kontakt med alle mine familiemedlemmer i dag, og den verste skaden var noen som hadde fått ødelegat deler av et soverom. Ellers gikk det bra, sier han til bt.no.

Tsunami

Ifølge NTB har minst 122 personer mistet livet i det svært kraftige jordskjelvet som rammet Chile natt til lørdag. De materielle skadene etter skjelvet er også enorme.

Antall døde steg raskt da redningsarbeidet kom i gang etter jordskjelvet, og ifølge Chiles påtroppende president Sebastian Pinera var minst 122 personer lørdag ettermiddag norsk tid bekreftet døde bare i den sørlige Maule-regionen.

Aftenposten skriver at en rekke populære feriemål kan bli rammet av tsnuanmi etter skjelvet.