Det tok bare fire minutter fra brannvesenet først ble varslet om at det brant i Skuteviksboder 13 natt til i går, til det ble slått full alarm om storbrann i det historiske området.

Da var allerede bygget fullstendig overtent, og brannen for vill til å temmes.

— Vi hadde ikke mulighet til å gå inn i nummer 13. Det var for sent. I nummer 12 var det også håpløst å gjøre noe. I nummer 11 kom vi oss helt opp på toppen, der var det en enorm varme, sier røykdykker Kent Haukeland fra Sandviken brannstasjon, som var på den første brannbilen som kom til stedet.

- Ikke tillatelse til bolig

Røykdykkerne hadde ingen mulighet til å ta seg inn i bygningen. Syv personer som bodde i huset hadde selv klart å komme seg ut og fått varslet brannen (se egen sak på side 6).

At det sov mennesker i huset, var en skummel overraskelse for brannmannskapene.

— Vi var ikke forberedt på at det skulle være folk der. Jeg har i alle fall ikke hørt noe om at det skulle være hybler der. Vi visste at det var en del som hadde øvingslokaler i nummer 13, men trodde ikke at noen overnattet der, sier overbrannmester Jan Ove Brakstad.

Bergen kommune undersøkte i går om sjøboden var regulert til bolig.

— Vi kan ikke se at det er gitt noen tillatelse til bolig i dette bygget, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad.

Han tar forbehold om det var vanskelig å få en helt sikker og fullstendig oversikt over alle kommunale papirer i går, på en søndag med få ansatte på jobb.

— Det kan være dokumenter vi ikke har funnet. Men i vår gjennomgang av registrene har vi kun funnet at dette bygget er regulert til lager, sier Rastad.

Bergen kommune vil i dag tidlig ta kontakt med eieren av Skuteviksboder 13, og be om å få fremlagt gyldig dokumentasjon for alt som er utført av arbeider i bygget.

- Uregulerte hybler

— Vi forutsetter at det er gitt tillatelse for alt som er utført. Alternativt må vi ta stilling til eventuelle reaksjoner, sier Rastad.

Etter det Bergens Tidende kjenner til, vil kommunen vurdere å politianmelde huseieren hvis han ikke kan dokumentere at det var lovlig å ha personer boende i sjøboden.

BT klarte ikke å få huseieren i tale i går.

Ifølge leietaker Arne Steen er det fire små hybler i første etasje i bygningen.

— De er ikke regulert, sier Steen.

Han forteller at hyblene brukes til å huse sesongarbeidere.

— De bor der bare i kortere perioder, sier Steen.

Seks personer fra Uruguay og en italiener bodde i huset. BT har snakket med flere av dem. De forteller at det brant kraftig i og rundt en sikringsboks utenfor hyblene deres, og tror brannen kan ha startet der.

Politiet hadde søndag kveld ennå ikke kommet i gang med tekniske undersøkelser.

— Vi har gjennomført noen avhør av vitner. Branntekniske undersøkelser blir ikke gjennomført på tomten før den er kald, sier operasjonsleder Terje Hilland.

Gnistregn over skuelystne

Mange bergensere på vei hjem fra byen stoppet opp i Nye Sandviksvei, der det var panoramautsikt til brannmannskapenes iherdige kamp mot flammene.

Ikke alle tok brannen like alvorlig:

— Herregud så fett, bilen som står foran huset brenner, utbrøt en ung mann som var preget av en fuktig kveld på byen.

Flere ganger braket høylytte eksplosjoner fra de brennende sjøbodene, og regn av gnister fløy høyt opp i luften og opp mot publikum.

De fleste skuelystne trakk seg bort da varmen fra brannen ble så intens at det var ubehagelig å stå og se ned mot brannstedet - selv om det fra Nye Sandviksvei er over 35 meter ned til husene som brant.

Speil og håndtak på brannbiler smeltet av varmen, og glassvinduer i nabobygg eksploderte.

Røyk dekket Skuteviken

Etter hvert veltet det så mye tykk, ekkel røyk opp fra brannstedet, at politiet måtte jage bort publikum i Nye Sandviksvei og stenge veien.

Etter hvert som brannvesenet fikk kvalt mer og mer av flammene, kom det stadig mer røyk opp fra Skuteviken.

Først etter fem timer med slukking mente brannvesenet at de hadde brannen under kontroll.

Nå er det politiet som skal etterforske hvor og hvordan brannen startet.

— Det vil bli undersøkt av teknikere, men de går ikke inn i åstedet før det er kaldt. Om det skjer mandag eller tirsdag, vet jeg ikke, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

Etterforskere avhørte i går flere vitner, og vil fortsette med avhørene i dag.

Helge O. Svela
Simen Grytøyr