Om to år kan bilister på E39 gjennom Førde i Sveio får mer enn vanlig asfalt under hjulene. Norges første visjonarium for fremtidens næringsutvikling er under planlegging like under europaveien.

I går kveld ga kommunestyret i Sveio grønt lys for å utrede prosjektet videre.

— Vi har laget noe som ingen har bedt om, men vi tror dette er så bra at andre regioner vil trenge det samme, sier Bernhard Heggelund, prosjektleder og daglig leder i Sveio Næringsservice.

Initiativet kom fra bygdelaget i Førde som var lei av å se bilene suse forbi tettstedet som ligger mellom Haugesund og Leirvik. Sveio Næringsservice og arkitektfirmaet Snøhetta ble koblet inn. Dermed vokste visjonen.

- Inn i tiden

Visjonarium Vestland AS tar mål av seg å bli en sentral aktør innen yrkesveiledning, innovasjon og entreprenørskap. Det skal bli en møteplass for ungdom som søker veiledning i sine yrkesvalg og et utstillingsvindu for næringslivet.

I tråd med ideene i den nye skolereformen «Kunnskapsløftet», skal ungdommene motiveres til å satse på utdannelse som er tilpasset næringslivets behov for fremtidig kompetanse.

— Det er et stort behov for rekruttering av ungdom til de mange tunge og sterke næringsaktørene i vår region. Vi ønsker mer fokus på næringslivet på Vestlandet og føler vi surfer på en bølge med nyskaping og innovasjon. Dette er inn i tiden, sier Jorunn Skåden, ordfører i Sveio kommune og styremedlem i Visjonarium Vestland AS.

Kommunen med bare 4700 innbyggere har gått inn med 250.000 kroner i aksjekapital. Det samme har Haugaland Kraft. Hordaland fylkeskommune har bidratt med tilsvarende tilskudd. Videre finansiering er ennå ikke klarlagt.

Dersom senteret blir mer enn en visjon, vil 11.000 elever i ungdoms- og videregående skoler mellom Boknafjorden og Bjørnefjorden få tilbud om spennende opplevelser.