1. oktober bytter domprost Ørnulf Axel Elseth ut prestekappen med «trasiga skor». Da debuterer presten som Vreeswijk-sanger for TV-aksjonen.

GURO ISTAD

Domprost — snart fungerende biskop - og lidenskapelig Cornelis Vreeswijk-fan, Ørnulf Axel Elseth har aldri sunget for publikum før. Han har egentlig aldri sunget stort tidligere i det hele tatt. Bare hjemme i stuen.

— Helt riktig. I stuen, bekrefter han. Med en liten latter på slep. Latteren sitter løst i kirkerommet rett før første øving. Ingen nerver å spore her.

— Mange får helt hetta av å opptre for folk, men jeg har jo stått foran folk i 30 år, sier domprosten.

Fire låter av helten skal fremføres med fullt band i Korskirken på konserten «Somliga går med trasiga skor», etter Vreeswijks låt med samme navn. Konserten er det offisielle startskuddet i Bergen for årets TV-aksjon «Hjerterom».

— Kan du synge?

— Jeg vet egentlig ikke. Tror jeg har en ålreit Vreeswijk-stemme. Men jeg har aldri sunget i kor. Jeg bare liker å synge, og det gjør jeg vel sånn helt middels.

Synger en historie

Det er fredag formiddag. Én uke før konserten. Ørnulf har 55 minutter på seg - nøyaktig. Da skal han skifte rolle. Fra Vreeswijks låter om kjærlighet, fyll og det som verre er, til møte i bispedømmerådet.

— Det er fra den ene utfordrende greien til den andre, medgir han.

— Er tekstene forenlige med din tro?

— «Somliga går med trasige skor» handler om at noen mennesker har bestemt seg for å tro at vi får det vanskelig fordi Gud vil det sånn. Jeg ser vanskelighetene som en utfordring til oss som medmennesker. Det er du og jeg som kan gjøre en forskjell, sier Ørnulf.

— Jeg liker veldig godt tekstene til Vreeswijk. Han forteller en liten historie hver gang.

— Favoritthistorien?

— Låten heter «Saskia» og handler om en sjeløyd serveringsdame som plutselig får en opptur når en gjest ser henne. Men den skal vi ikke spille, røper Ørnulf og skrattler.

«Somliga går med godt humør»; domprosten i Bergen er absolutt en av dem.

LIDENSKAPELIG: Domprost Ørnulf Axel Elseth er lidenskapelig fan av Cornelis Vreeswijk. Fredag 8. oktober debuterer han som konsertsanger med sanger av helten i Korskirken. Han akkompagneres av pianist og kapellmester Tove Kragset.<p/>FOTO: GURO ISTAD