I Norge er det ca. 5000 husstander som ikke ville mottatt TV-signaler når dagens analoge sendenett slukkes. Disse bor i den såkalte «satellittskyggen».

Myndighetene har bestemt at alle her i landet skal ha tilgang på NRKs sendinger på radio og TV. Ett av vilkårene da Norges Televisjon (NTV) ble tildelt konsesjonen for utbyggingen av det digitale bakkenettet, var at mennesker som bor i det såkalte «satellittskyggene» blir gitt anledning til å ta imot radio— og TV-signaler.

NTV er nå i full gang med å bygge ut dette nettet, som på landsbasis består av ca. 600 sendere. Nettet skal være ferdig utbygd i hver region før det analoge nettet stenges.

Informasjonssjef Jørgen Thaule i NTV vil ikke opplyse om kostnadene ved utbyggingen. Han sier imidlertid at prislappen er på flere hundre millioner kroner.

Alle husstander som ligger i satellittskygge vil få hele NRKs programtilbud, altså tre TV-kanaler og 12 radiokanaler.

Vakkert - og uten signaler

Totalt 38 satellittskyggenettsendere må til for at noen få hundre husstander i Hordaland skal få inn TV- og radiosignaler fra de forskjellige NRK-kanalene. Skyggenettet må stå ferdig når de analoge signalene fra det gamle sendenettet slukkes i september. Det jobbes på spreng for tiden.

Bergens Tidende er på tur i vakker vestlandsnatur sammen med informasjonssjef Jørgen Thaule i Norges Televisjon. NTV har ansvaret for at satellittskyggenettet blir bygget ut, og de vil også gjerne vise hva de gjør. For utbyggingen er en ganske komplisert affære.

— Norge er et vanskelig land for TV, og Hordaland er et ekstremt vanskelig fylke. Veldig mange fjell stenger for signalene, forklarer Thaule.

Han har tatt oss med til Lønningdal i Os, som er ganske typisk for utfordringene man møter. En liten dal med noen ganske få hus, men der de fleste likevel klarer å få inn TV-signalene via parabol. Bare ikke Aase Lønningdal og hennes mor, som bor i hvert sitt hus på samme tun i den vakre dalen.

Parabol i skogen

— Vi har prøvd med parabol langt oppe i skogen, men vi hadde signaler en ukes tid. Vi hadde massevis av forsterkere langs en flere hundre meter lang kabel, men parabolen kom litt ut av stilling, og så var signalene vekk, sier Aase Lønningdal. I dag har hun antenne som tar inn analoge signaler, men kvaliteten er det så som så med:

— På en god dag får vi inn NRK1 dårlig, sier hun.

Aase og hennes mor er kvalifiserte til å få signaler via satellittskyggenettet. Det er bare disse to husstandene som vil få signalene fra senderen, som i løpet av et par ukers tid er på plass oppe i lien noen hundre meter fra de to husene. En parabol tar imot signalene, og så sendes de videre via en sender til en antenne på husene.

Vil se «Farmen»

— Får jeg TV 2 nå, også, spør Aase Lønningdal. Jørgen Thaule må svare nei.

— Stortinget har bestemt at alle skal få alle NRK-kanalene, men det er også det vi har ansvaret for.

— Men når stolpen og antennen likevel står der koster det vel ikke all verden å få signalene fra TV 2 også. Jeg vil så gjerne se «Farmen» og de andre TV 2-programmene som folk snakker om. Jeg føler meg jo helt utenfor, sier Aase Lønningdal - og ler.

Det er ikke første gang Thaule får spørsmålet, og svaret er nedslående:

— Det vil koste flere hundre tusen kroner å få det til, og på landsbasis ville det ha kostet mer enn en milliard. Det er selvfølgelig mulig å gjøre dette privat, men jeg tror neppe du og din mor er villige til å betale flere hundre tusen kroner for å få TV 2 - og eventuelt andre kanaler, sier han.

Skreddersydd

Det er flere eksempler i Hordaland på at en enkelt husstand får sin egen sender.

— Vi setter opp totalt 38 sendere, og det dreier seg om noen få hundre husstander totalt, sier Thaule. Han opplyser at senderne må skreddersys på hvert enkelt sted. Ingen steder er like, og det er et ganske omfattende arbeid før senderen er på plass og folk kan ta inn signalene.

I SKYGGEN: Informasjonssjef Jørgen Thaule i Norges Televisjon kaster skygge, og det gjør også fjellene på Vestlandet. Stolpen bak ham vil snart få en parabol og en sender som skal videreformidle TV-signaler til de to bolighusene helt bak i bildet.
Valde, Vegar