I fjor ble flere skandinaviske byer gjennomfotografert av Google. Bildene skal brukes i tjenesten «Gatevisning» eller «Street View» som lar brukerne se detaljerte panoramabilder av byenes gater.

Nå har internettselskapet kontaktet Bergen kommune for et mulig samarbeid rundt lansering av tjenesten i Bergen.

«Vi planlegger å lansere Google Street View i Norge snart og Bergen vil være en av de første områdene der vi vil publisere disse spennende panoramabildene.», heter det i henvendelsen.

Uavklart

— Vi har foreløpig ikke tatt stilling til hvilken rolle kommunen ønsker å ha i dette. Vi må studere detaljene litt nærmere og vil behandle saken grundig, sier Lars Tveit, direktør for konkurranse og utvikling i Bergen kommune.

— Dataene i denne tjenesten er ikke så veldig spennende for vårt bruk. Så et eventuelt samarbeid vil nok handle mest om en markering i forbindelse med lanseringen, sier senioringeniør Endre Leivestad ved etat for plan og geodata i Bergen kommune.

Kritisk

Datatilsynet liker dårlig at norske gater og nabolag blir fotografert og lagt gjort tilgjengelig på nettet.

— Vi er kritiske og liker det dårlig, men så lenge Google sørger for å anonymisere ansikter, bilskilter og lignende slik at man ikke kan identifisere personer, er det ikke noe brudd på personopplysningsloven slik den praktiseres i dag, og vi kan følgelig ikke gjøre noe for å stoppe denne typen tjenester, har senioringeniør i Datatilsynet, Atle Årnes, tidligere uttalt til Aftenposten.

Hemmelig lanseringsdato

Google vil ikke røpe når Bergens gater skal legges ut på nettet.

— Det er fast policy hos oss at vi ikke går ut med lanseringsdatoer. Tjenesten blir lansert når den er klar, sier Thomas Jensen, PR-ansvarlig i Google.

- Hvordan har mottakelsen vært i andre byer hvor Street View er lansert?

— Den har vært veldig positiv. Både lokalt næringsliv og turistforeninger er glade for tjenesten.

- Men en del er også negative med tanke på personvern?

— Vi får noen ganger spørsmål om å fjerne bilder. Vi har veldig gode verktøyer for dette, og kan fjerne bilder hvis det er gode grunner for det. Vi prøver også å sløre alle ansikter, sier Jensen.

Kamerabiler

Bildene blir tatt fra en bil med ni retningsbestemte kamera, en GPS-enhet og laseravstandsmålere. Etter at bildene er tatt går mye av jobben automatisk, men ansikter og bilskilter blir sladdet før bildene legges ut.

Gatevisning er en del av karttjenesten Google maps. Foreløpig er ingen byer i Skandinavia tilgjengelige i Gatevisning, men er tjenesten er utbredt i USA, Australia, Japan, og sørvest i Europa.

Disse områdene har Gatevisning:

Prøv Gatevisning her

Blir personvernet godt nok ivaretatt i Googles Gatevisning?

FOTOGRAFEN: Her fotograferes Oslos gater fra den røde Google-bilen. FOTO: SCANPIX