• Se filmen øverst Når Instagram skal reklamere for sin nye tjeneste hyperlapse, bruker de ti av 46 sekunder på å vise bilder fra Bergen.

Foto— og videodelingstjenesten har ifølge ferske tall over 200 millioner brukere over hele verden (se faktaboks), og hyperlapse er en spesiell måte for å presentere bildesekvenser slik at de vises i hurtigfilm.

Fly og Fløyen

Selv om nettstedet ikke oppgir hvor bildene i reklamen er tatt, tyder alt på også åpningsklippet er fra Vestlandets hovedstad. Den viser et Norwegian-fly som nettopp har tatt av fra Flesland lufthavn.

UTSIKT I: Bergen sett fra Fløibanen.
INSTAGRAM
UTSIKT 2: Her ser vi et Norwegian-fly som tar av fra Flesland, trolig med en fornøyd Instagram-ansatt om bord.
INSTAGRAM

— Dette var moro! Vi er ikke kjent med denne filmen og har heller ikke vært i dialog med Instagram. Men åpningssekvensen er jo flott, da. Vanskelig for meg å bekrefte at flyet tar av fra Flesland, men det ser da vitterlig slik ut, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

- Det kan være noe annet sted med den øyformasjonen?

- Det må være Flesland.

«Ekstremt hyggelig»

Fløibanens administrerende direktør Harald Haaland gnir seg også i øyne og hender.

— Det er ekstremt hyggelig når vi lagt merke til. Disse bildene må være tatt nylig, sier Haaland etter å ha sett det nye belysninganlegget ved skinnebanen på filmen. Det var ferdig i vår.

Snutten som viser utsikten fra en av vognene på vei ned mot sentrum, er cirka fire sekunder langt.

Det er ikke første gang amerikanerne fullroser Bergen og Fløibanen.

I sommer kåret Huffington Post byen til den nest vakreste kystbyen i verden, bare slått av Venezia.

Fløibanen ble spesielt trukket frem som en av 25 grunner til at Norge er det beste landet i verden. «Utsikten er uten sidestykke», het det i reportasjen.

Illrødt på Instagram

— Det er bare å søke etter Fløibanen og se hva som finnes der ute. Turistene legger inn vanvittig mye på Instagram. Området rundt Fløibanen er illrødt, sier Haaland.

Han er usikker på den kommersielle verden.

— Mange ser det, men det ikke markedsført hvor bildene er tatt,. Så jeg tror det er begrenset, sier han.

PS! App-en er den andre Instagram lanserer til bruk utenfor seg selv, Bolt var den første. Både Mashable.com og Wired.com mener at alle nå kan gjøre ting gratis som før bare var mulig med utstyr til 15.000 dollar.