Latter. Høy og rungende. Det gjaller i murveggene i Bjørgvin fengsel. Ikke nok til at det slår sprekker, men farlig nært. Syv innsatte og to komikere ansikt til ansikt i to intense dager med humor. På alvor.

Komikerene Thomas Anthun Nielsen og Christoffer Andreas Dedekam Schjelderup skal lære de innsatte stand up.

Ungdommelig fyll, bestemor og Asia

Vi er midt inne i den kreative prosessen med historiefortelling. Det som begynner som en ungdommelig historie om røverstreker og festing uten at bestemor vet det, ender i kulturkræsj mellom Vesten og Asia.

«Roar» (38) forteller om en selvopplevd hendelse:

— Jeg stod i kø på lokalbutikken, og skulle til å betale varene. Så er det en hyggelig asiatisk dame som sitter bak kassen, og jeg tenkte å komme med litt småprat. Jeg setter ølet og brødet på båndet, og sier: «Når man har brød og øl, hva mer trenger man?», og smiler bredt til henne. Hun ser litt spørrende på meg, og sier på litt gebrokkent norsk: «Pose?»

Øredøvende latter.

38-årige «Roar» soner en voldsdom, og skal sitte inne i flere måneder. Han er veldig glad for dette avbrekket i soningstiden. Han er inne på førstegangssoning, og det var tøft i begynnelsen.

— Dette er en liten «virkelighetsflukt» fra fengselet. Jeg visste ikke hva det å sitte i fengsel innebar, men prøvde så godt jeg kunne å forberede meg. En ting er å være her fysisk, men det å klare å få med seg hodet blir viktig, forteller «Roar».

Han er veldig fornøyd med kursopplegget, men vil nok ikke gå på scenen etter dette.

— Har vi en historie til om misforståelser mellom øst og vest, spør komiker Christoffer Andreas Dedekam Schjelderup.

«Kjell Erik» (38) rekker opp hånden. Han har bakgrunn som toastmaster, og sitter inne for økonomisk lovbrudd.

— Jeg og en kompis satt på en kinarestaurant. Kompisen min begynte å sjekke bestikk og møbler. Servitøren kom bort til oss.

— Hvor får dere risen fra, spør kompisen min.

— Rema 1000, svarer servitøren.

— Enn bestikket da?

— Nille, svarer servitøren.

— Har der noe som helst som er fra kina her da?», spør kompisen min oppgitt.

— Jeg er fra kina, svarer servitøren.

Latter.

«Kjell Erik» er veldig fornøyd med kurset.

— Jeg har lært med nye arbeidsteknikker i forhold til å skrive kreativt, som gjør at jeg skriver mer effektivt og forhåpentligvis mer morsom, sier «Kjell Erik». Han kommer til å bruke det han lærte her etter endt soning.

Tidig gjeng

Komikerene Thomas Anthun Nielsen og Christoffer Andreas Dedekam Schjelderup har hatt kurs en gang tidligere i Bergen fengsel.

— Dette har vært veldig moro, de er veldig uredde og det kom frem en del pinlige historier, sier komiker Schjelderup fra Stand Up Bergen.

Det er morsomt å holde kurs når kursdeltagerne sier at: «Nå kan vi ikke sitte fjase, nå må vi komme i gang», sier Schjelderup.

Teater bak murene

Silje Silden står som faglig ansvarlig for opplegget med stand up-kurs i Bjørgvin fengsel de to dagene.

Hun og to kollegaer har jobbet med prosjektet «Teater bak murene» siden 2006, og har blant annet vunnet ildsjelprisen for kunst og kultur i 2008.

— Dette er utrolig morsomt. Deltakerene får utfordret seg selv, lærer å ta seg selv litt uhøytydelig og erfart å stå foran mennesker og presentere noe, foreller Silden.