I Bergen er regelverket klart, ifølge Gro Gaarder på kontor for skjenkesaker i Bergen kommune.

— Vi later som om vi ikke stiller klokken før vi står opp dagen etter, sier hun til bt.no.

Dermed får ikke utestedene dra nytte av at natten mellom lørdag og søndag i praksis blir en time lenger enn vanlig på grunn av omstillingen til vintertid. Da skal klokken stilles fra tre til to.

Hun forteller at det vanligvis ikke er noen problemer med at noen skjenkesteder forsøker å lure til seg en ekstra time.

— Men du skal ikke se bort ifra at vi har ekstra kontrollører på plass for å se at alt går rett for seg, sier hun.

Omvendt i Oslo

I Oslo gjør de det helt omvendt. På våren må utestedene stenge en time før normalt, og på høsten får utelivet feste løs i en time ekstra.

— Dette er så kjent i bransjen at vi ikke har noen problemer med det. Slik har vi gjort det i mange, mange år, sier Odd Lund ved Bevillingsseksjonen i Oslo kommune.

Bergen kommune har gjort det på sin måte helt siden 1993, ifølge Gro Gaarder. Det var rett og slett en avgjørelse som måtte tas.

— På denne måten blir det minst mulig grubling på om klokken skal frem eller tilbake eller hit eller dit, sier hun.

Kaos i Skien

Andre steder i landet er det nemlig mer forvirring. I fjor brøt det ut fullt kaos i Skien, da politiet krevde at utelivsstedene stengte dørene en time før tiden. Da hadde nemlig klokken blitt omjustert til sommertid, og utebransjen mistet en time med servering. Dette til tross for at de hadde avklart med kommunen at de kunne holde åpent.

— På Ritz i Skien var det skjenkekontrollører fra kommunen tilstede som fortalte politiet at utestedene ikke behøvde stenge grunnet denne regelen. Men der det ikke var kontrollører til å forsvare åpningstiden, måtte de stenge. Det går virkelig ikke an, sa eier av Lundetangen pub i Skien, Steffen Steffensen, til Telemarksavisa.

Burde utestedene hatt åpent en time lenger natt til søndag? Si din mening i kommentarfeltet under.

HJEM TIL SAMME TID: Det blir ikke en ekstra time med uteliv natt til søndag. Ikke i Bergen i alle fall.
Larsen, Bjørn Erik