TOR KRISTIANSEN

— Uværets ødeleggelser har gitt oss svært mye ekstraarbeid i år, opplyser driftsleder Oddmund Dingen i Bergen og Omland Friluftsråd. Aldri tidligere har så mange ringt og klaget over boss og skrot på de vakre friluftsområdene.

En nøstedør ligger ved vannkanten i Storåkerviken, den skjermete lille badeplassen like ved Salhus kirke. Flere store stokker er samlet sammen allerede, og et par sekker fylte med boss. Vi legger også merke til flere plater som minner om baderomspanel og en rest av et digert plastrør. Ryddegjengen har nok å gripe fatt i.

Uvanlig mye

— Aldri har det vært så mye å rydde unna på våre friluftsområder som i år, forteller Dagfinn Riple. Han og de to andre karene har allerede et par uker vært i sving med ryddearbeider. Storm kombinert med springflo, opp til en og en halv meter høyere enn vanlig, skapte større ødeleggelser i naturen og på bygninger enn naturlig er. Friluftsrådet mistet selv et nøst i Lønovågen, på vestsiden av Løno i Fjell.

Ervikane, Kalneset, Mobergsvika og Skorpo i Os er alt ryddet, likeledes friluftsområdene Lislevika og Ormhilleren i Øygarden, Fløksand i Meland, Solnes på Askøy, Kårtveitpollen i Fjell og Kvernhusvika i Lindås. I dag går turen til Hagafjæra i Fusa. Naturkreftene har også løsnet gresstustene mange steder, revet murer og skapt utallige sår som det tar tid å lege.

Områdene brukes alt

— Ikke alle reiser til fjells i vinterferien. Folk har allerede begynt å bruke friluftsområdene. Da er det bare naturlig at vi setter inn krefter på å rydde. Naturopplevelsen blir ikke den samme når det ligger mye skrot omkring, påpeker Dagfinn Riple. Badevannet frister ikke ennå, men han har alt observert at grillingen alt er begynt på en og annen badeplass.

Møysommelig samler de tre karene sammen gamle trevirke og fyller alt smårasket i sekker. Området ved Storåkerviken må gruses og stelles litt før det ser innbydende ut. I år nytter det ikke bare å rydde. Her må gjøres mer for at det skal se presentabelt ut til våren.

MER TREVIRKE: I år er langt mer trevirke enn vanlig skylt opp på strendene. I Storåkerviken ligger også baderomspanel fra en hytte.<br/>Foto: KNUT STRAND
OPPRYDDING: Uvanlig mye må ryddes i Storåkerviken. Fra høyre ser vi Arvid Morvik, Dagfinn Riple og Eigil.