Endelig unner værgudene oss vestlendinger godt vær i mer enn noen timer denne vinteren. Nå går det mot en strålende fin uke fra og med søndag.

Vakthavende meteorolog Steinar Skare ved Værvarslingen på Vestlandet, forteller til BT at det blir grått frem til helgen.

— Torsdag og særlig fredag blir det nedbør. Den kommer som sludd eller regn under 400 til 600 meter. Høyere enn det kommer nedbøren som snø. Lørdag blir det nordavind med mindre bygeaktivitet. Søndag skinner det opp og blir flott vintervær og helt til neste lørdag vil det holde seg stabilt, kaldt vintervær med sol og nesten ikke vind, sier Skare.

Mye snø i høyfjellet

Det er allerede snø i mange av fjellområdene rundt Bergen, blant annet på Fløyen, Vidden, Ulriken, Gullfjellet, Totland og Frotveit. Men for flere av disse områdene er det i knappeste laget. Frem mot helgen vil det komme nedbør, og den kan komme som snø.

Videre opp i høyden, som på Kvamskogen, i Stølsheimen, Bergsdalen, i Vossetraktene, Eikedalen, og enda høyere som på Hallingskeid og Finse, i Stølsheimen, på Hardangervidda og innover i landet som Hol, Geilo, Filefjell, Røldal er det allerede rikelig med snø.

Trangt om sengeplassen

Dermed er utsiktene gode for dem som vil på ski nå i skolenes vinterferie. Vanligvis har Østlandet og Vestlandet fordelt skolevinterferien over to uker. Men i år har begge landsdelene ferie samtidig og det fører til hard pågang på overnattingsstedene. En ringerunde til turistkontorene i vinterfjellet på både Vest- og Østlandet, bekrefter at det har vært rift om plassene. De fleste melder at utleiehytter og pensjonater er bortbestilt og at hotellene bare har noen få plasser ledig. Men alle oppfordrer dem som er sent ute til å sjekke.

Alpinanleggene både øst og vest for vannskillet har ypperlige forhold. De fleste kjente vintersportssteder har også gode, preparerte løyper for dem som ønsker å gå skiturer. (Se oversikt på denne siden.)

Skiturer på Byfjellene

Bergen Turlag har kvistet mange løyper i høyfjellet. Daglig leder i turlaget, Einar Johan Grieg, forteller til BT at det er kvistet mellom Lid og Høgabu i Bergsdalen, mellom Stordalen og Vardadalen i Stølsheimen, mellom Finse og Hallingskeid og mellom Hallingskeid og Vatnahalsen.

— Av turlagshytter med overnattingsmuligheter egnet for barnefamilier på skitur, kan jeg anbefale Dyrkollbotn, Hallingskeid, Træet på Osterøy og Kalvedalen i Lindås, sier Grieg.

— Når det gjelder nærområdene til Bergen, er det fine forhold på Gullfjellet, spesielt litt opp i høyden. På Gullbotnen, Frotveit, Bontveit, Fløyen, Ulriken og på Vidden er det mulig å gå på ski. Men kommer det litt mer snø, vil det bli flotte muligheter for skiturer også nær byen, sier Grieg.

Utrygg is

Vinteren i år har vært spesiell med lange mildværsperioder og til dels store nedbørsmengder i vestlige fjellstrøk. Dette har blant annet medført at isen kan være utrygg på mange vann som normalt er trygge på denne årstiden. Senioringeniør Ånund Sigurd Kvambekk i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til BT at tidlig snøfall gjorde at isen i hovedsak besto av sørpeis som er svakere enn stålis.

— Kulde den siste uken har rettet opp noe. Forholdene stort sett bra og trygg for skiløpere i fjellområdene over 500 meter. Men man må være ekstra forsiktig nær inn- og utløpsos i vannene, sier Kvambekk.

Etter det BT får opplyst, er det utrygg is også på mange elver og bekker.

VINTERIDYLL: Slik som dette, nær Vassfjøra vest for Hallingskeid, vil fjellet vil by seg frem i vinterferien. <p/> FOTO: BERGEN TURLAG