De siste dagers snøfall er kanskje vinterens siste flørt med Bergen for i år. Skjønt helt trygge kan vi aldri være. Kong Vinter har lurt oss før. Men ved sjøkanten i Sandviken sender vi håpefulle forventninger ut over bølgene og tenker litt mer på sommer enn vinter.

Fanger stemninger

Fotograf Arne Nilsen fanger stemningene i Sandviken utenfor Kystkultursenteret. Her ligger gamle båter på rekke og rad og venter på sommer. Kanskje lengter de etter ivrige dugnadshender.

Vinteren pudrer dem som en siste hilsen. Den legger et hvitt, lysende lett lag over dem alle og forteller forbipasserende at dugnaden nok må vente til det blir litt varmere i luften.

Ytterst duver en mer en 60 fot lang kutter dekket med presenning. Flere dugnadsgjenger har pusset på den i årene løp — og gitt opp. En så stor båt er et krevende prosjekt. Anders Haaland, styrer for Norges Fiskerimuseum, tror den skal være presentabel med ny mast og fullt renovert om et par år.

Fremtidens museum

Kristianholmskaien får nytt dekke om dagen. Andre kaier skal og fikses. Området rundt Kystkultursenteret der også Bergen Kystlag og Motivasjon og Mestring holder til, skal bli fremtidens store fiskerimuseum og trekke til seg turister fra hele verden. Da må det først se skikkelig ut her ute.

Her er forresten en egenartet utsikt. Vi skuer bort mot Bontelabo, Nordnes og videre mot Gravdal og Askøybroen. Livet på sjøen trekker til seg blikket her ute.

Den lille holmen er spesiell. Under et overbygg oppdager vi «Enigheten» og «Den gode hensigt». «Enigheten» ser riktig vakker ut der den ligger skinnende hvitmalt med røde striper og grønt overbygg bak. Selvsagt er det behov for vern av enigheten og alle gode hensikter i denne by.

Flere robåter ligger på land. På sjøen duver til og med en liten dampbåt. Plutselig minnes vi om at vikingene har vært her før oss. Men de har latt vikingskipet ligge igjen i disse spesielle omgivelsene. Et historisk sus over stedet gjør det velegnet til museum.

VIL UT: Våren er her. Stolte båter ligger klar for en tur på sjøen. FOTO: ARNE NILSEN
VERNET: «Enigheten» og «Den gode hensigt» ligger godt beskyttet. Snart kan de settes på sjøen og på ny skape stemning i byen. FOTO: ARNE NILSEN
FREMTIDENS MUSEUM: Her kommer fremtidens fiskerimuseum. Båten i forgrunnen er en av byens dampbåter. FOTO: ARNE NILSEN