• Vi kan ikke akkurat gjemme et telt på 1200 kvadratmeter i en krok, sier Lise Wergeland Strømmen. I går startet innendørshandelen i det nye, store teltet på Torget.

Det var langt mellom bodene — og kundene - da vinterens innendørshandel tok til på Torget. Men det var ikke vanskelig å få øye på selve teltene. De er dominerende, kritthvite og dekker 1200 kvadratmeter.

— Teltene blir synlige, men de er finere enn teltet vi har hatt tidligere, synes Wergeland Strømmen, daglig leder i Torget i Bergen AS.

I går var det fikse- og ordnedag for torghandlerne som skulle finne seg til rette i det nye teltet. Leie, montering og alarmer koster 350.000 kroner, og takket være kjuaguttene Trond Mohn, Hans Petter Westfal-Larsen og Per Grieg, og Norsk Hydro og Handelsbanken kan torghandlere og kunder gå tørrskodd gjennom vinteren.

Men teltene er ikke kommet for å bli. Torget og kommunen jobber for at torghandlerne skal få bedre forhold vinterstid - på permanent basis.

Jan Sandtorv tar seg en røyk. Han har stått på Torget i nærmere 30 år og frykter for rekrutteringen etter hvert som seniorene må gi seg.

— Hvis du tenker på å bli torghandler, slår du det fort fra seg hvis du kommer ned hit en vinterdag, tror Sandtorv.

Sjarm med Torget utendørs

— På dager med stiv kuling og regn er det bra å stå under tak, men jeg tror nok jeg ville drevet uansett, sier Jørn Åge Stikholmen. Han har stått på Torget i et års tid.

— Teltet er til for kundene, sier Tom Rørnes inn.

Torghandlerne står nemlig relativt godt skjermet under sine tak, mens kundene er langt mer utsatt for vær og vind.

— Jeg har vært motstander av telt i to-tre år, jeg synes at en del av sjarmen er at Torget er ute, sier Rørnes, men legger til:

— Jeg synes telt er den beste løsningen. Jeg håper jo selvfølgelig at flere bergensere vil handle nå som vi er innendørs.

Magne Nygård har handlet på Torget i en årrekke. Han betaler for lutefisken sin og synes teltet er helt ok.

— Det er mye mer behagelig å handle under tak, men jeg hadde nok ikke sluttet å handle vinterstid dersom teltene ikke var her, sier han.

Lørdag er det julemarked og offisiell åpning av teltet.

UTE BRA, MEN INNE BEST? Vinterens telt er på plass og frem til 29. mars 2004 har du tak over hodet på Torget.<p/>FOTO: ARNE NILSEN