– Det er flere som bare stikker innom og kjøper vin nå, sier Tor Martin Reigstad.

Han er nestleder ved vinmonopolet i Valkendorfsgate, og han har merket effekten av overgangen til selvbetjening. Butikken har vært selvbetjent siden 23.mars.

– Ombyggingen er nok hovedårsaken til at vi nå merker økt omsetning, sier Reigstad.

Etter at polet i Valkendorfsgate bygget om til selvbetjening har salget økt med hele 60 prosent sammenlignet med året før. De er ikke alene om å øke salget.

– De siste to årene har salget på landsbasis økt jevnt og trutt, mens det før var mer i rykk og napp, sier alkoholpolitisk rådgiver hos vinmonopolet, Jens Nordahl.

Mindre kø

Vinmonopolet i Valkendorfsgate fikk som bare en av to i landet en egen avkjølt vinkjeller med den dyreste vinen. Dette kom til samtidig som det ble innført selvbetjening.

– Folk virker veldig fornøyde med selvbetjening. Før gikk det ikke an å kjøpe vin på impuls på grunn av kø, men nå er det mange flere som gjør det, sier Tor Bjarte Reigstad.

Nedleggelse av vinmonopolet på Nordnes er en medvirkende årsak til at salget har gått så kraftig opp i Valkendorfsgaten.

Salgstallene som ble lagt frem av vinmonopolet i går viser en økning i alkoholsalget i Bergen kommune på 3,6 prosent

Metanol-frykt

Øl, vin og sprit er nå mer tilgjengelig enn noen gang. Selvbetjente vinmonopol, og netthandel har gjort nordmenn til storforbrukere av øl og vin. I følge vinmonopolet er smuglerspriten på tilbakegang.

– Folk er blitt mer kvalitetsbevisste enn før, og tar ikke til takke med smuglersprit, sier alkoholpolitisk rådgiver for vinmonopolet, Jens Nordahl.

På landsbasis øker salget av alkohol med 4,5 prosent. Vinmonopolet mener folks frykt for metanolholding smuglersprit er noe av årsaken til økningen i omsetning. Også flere nyåpninger fortsetter å bidra til økt omsetning av alkohol. Så langt i år har vinmonopolet åpnet seks nye butikker.

I Bergen kommune er det vinmonopolet i Bergen Storsenter som troner på salgstoppen. Hakk i hæl følger utsalget i Åsane som har en sterk økning siden i fjor.

Kunde hos vinmonopolet i Valkendorfsgate, Sveinung Lid er svært godt fornøyd med ombyggingen, og går mer på polet enn han gjorde før ombyggingen.

– Det er blitt bedre utvalg, og det er lettere å finne ut hvilke viner jeg vil ha, sier Lid. Han er en av mange som bruker polet mer enn før.

– Dette er mitt faste pol, og det er her jeg vanligvis går, sier Lid, som er spesielt interessert i vin.

Det er han ikke alene om. Vin stod nemlig for 84 prosent av salget hos vinmonopolet hitill i år.

DYRE DRÅPER: Som en av to butikker i Norge har Valkendorfsgate fått en egen avkjølt vinkjeller for den dyreste vinen. ¿ Her inne har vi hatt vin fra tidlig på 1800 - tallet, og det meste av vinen ligger over tusenlappen, sier nestleder i butikken, Tor Martin Reigstad. KNUT STRAND(foto)