KARI PEDERSEN

Tilbakegangen for Høyre på målingen som Opinion har gjort for Bergens Tidende, skremmer ikke byrådsleder Monica Mæland:

— Denne nedgangen er mindre enn hva man måtte forvente etter nesten ett år ved makten, sier Mæland.

Meningsmålingen til Opinion ble tatt opp denne uken, med start mandag ettermiddag - samme dag som byrådet la frem et stramt budsjett for 2005.

— Er dette velgernes dom over budsjettet?

— Jeg tror snarere det er bergensernes reaksjon på et tøft år der mange har fått merke innstrammingene, sier byrådslederen.

- Tror uroen merkes

Størst er nedgangen for KrF, som er nede i en oppslutning på 4 prosent. Det er tilbake 2,1 prosentpoeng siden valget i fjor høst. Bare Venstre har lavere velgerlojalitet enn KrF, viser bakgrunnstall for målingen.

Arvid Nilssen, leder av hovedstyret i Bergen, tror det er nominasjonsbråket som slår negativt ut, ikke slitasjen ved å sitte i byråd med Høyre:

— Byrådssamarbeidet får vi gode tilbakemeldinger på, jeg tror ikke det sliter på oppslutningen. Men jeg tror uroen rundt nominasjonen rammer også oss, sier Arvid Nilssen.

Byrådspartiet Venstre går også tilbake, etter å ha sett oppsiden av 4-tallet i mai-målingen.

Ap mest frem

Arbeiderpartiet klatrer mest i denne målingen. Ap stjeler velgere fra hele spekteret og er det partiet som henter flest i «vet ikke»-gruppen.

28,9 prosents oppslutning er en fremgang på 5,9 prosentpoeng siden valget i fjor. Resultatet gir Ap 20 mandater i bystyret, mens Høyres gruppe ville vært redusert til 17.

— Fantastisk, lyder reaksjonen til Aps gruppeleder Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun tror Ap lokalt surfer på en god nasjonal trend. Men oppsvinget for Ap i Bergen har også sammenhengen med at folk ser konsekvensen av konkurranse og Høyre-politikk, mener Strøm-Erichsen:

— Selv om Høyre er i byråd, er det ikke alt som ordner seg, sier hun.

Også SV gjør det sterkt i denne målingen - selv om partiet går tilbake i forhold til et sensasjonelt godt resultat i mai-målingen.

Den mulige regjeringskoalisjonen Ap, SV og Sp ville med resultatene fra denne målingen hatt 31 representanter i bystyret. Med støtte fra RV ville treenigheten hatt flertall.

FrP for de eldste

FrP, som er støtteparti for byrådet, fortsetter tilbakegangen og er nå nede i et resultat på 16 prosent. FrP gjør det nå dårligere i Oslo og Bergen enn i resten av landet, konstaterer faglig leder Thore Olausen i Opinion.

— Tar du det som et tegn på at FrP er i en nedadgående trend?

— Trenden da FrP vokste, var at partiet først gikk frem i Oslo og Bergen, deretter i resten av landet og sist i Nord-Norge. Det kan være begynnelsen på den motsatte trenden vi ser nå, sier Olausen.

Bakgrunnstall for målingen viser dessuten at FrP nesten ikke har oppslutning blant de yngste velgerne.

Blant kvinner under 30 står SV sterkest, mens Ap står sterkest blant unge menn. FrP har først og fremst støtte i velgergruppene blant 60 år og oppover.

SURFER PÅ AP-BØLGE: Anne-Grete Strøm-Erichsen tror Arbeiderpartiet lokalt surfer på en god nasjonal trend. - Fantastisk, sier hun.<br/>Foto: BJØRN DJUPVIK