— Han er blitt som et kulturinnspill i veldig positiv forstand. Du kjører forbi Leknes med en forventning, og blir glad når han står der og vinker, sier ordfører i Lindås, Astrid Byrknes.

Isolert

For 16 år siden døde John Johnsens kone. Det var en tung tid, og Johnsen isolerte seg helt i en lang periode. En dag bestemte han seg for at han måtte treffe folk igjen. Da han gikk ned til veien, og så noen vinke til ham fra en bil, ble han så glad at det forandret livet hans.

Siden har Vinkemannen, Helsemannen eller Helseministaren, trofast gått langs veien mellom Hillesvåg og Leknes i Lindås. Han vinker til alle som kjører forbi, og ber en bønn for dem.

Tirsdag døde den populære mannen fra Leknes. Han ble 88 år gammel.

Savnet

  • Alle likte han for det han gjorde, fra de helt små til de store. Hvis han ikke gikk langs veien noen dager begynte folk å etterlyse han med en gang. Han kommer virkelig til å bli savnet, sier nabo Inger Helen Midtgård.

Hun har også sett barneskolebarn som tatt etter Vinkemannens eksempel, og vinker til forbipasserende mens de venter på bussen.

— Da smilte jeg og tenkte at det er godt vi har noen rekrutter som kan ta over. Men Vinkemannen var virkelig noe for seg selv, sier Midtgård som også har hatt Johnsen som søndagsskolelærer.

Tilhengere

John Johnsen hadde sin egen fangruppe på Facebook med 1900 tilhengere. Den er nå full av hilsener og ønsker om en fredelig hvile. Mange vil savne Vinkemannen når de kjører gjennom Lindås.

Tirsdag ble det også opprettet en egen minneside for Vinkemannen.

— Jeg tror de aller aller fleste oppfattet han som en utrolig positiv og hyggelig kar. Han ville bare andre folk godt, det er jo en fantastisk motivasjon, sier sambygding Lars Hagesæter.

Johnsen har de siste årene fått utallige gaver fra folk som har sett han langs veien, og setter pris på hans smil og hilsen.

Har du en siste hilsen til Vinkemannen?