MERKNAD: Redaksjonen har foretatt en rettelse i denne artikkelen. I den første versjonen ble det hevdet at den aktuelle vindusmodellen var tatt ut av produksjon. Dette var en udokumentert påstand. Ifølge produsenten er modellen fortsatt i produksjon. Det skal ikke være feil ved denne vindusmodellen. Påstanden i artikkelen er derfor fjernet.

I 2002 var gleden stor over å bytte ut samtlige 550 vinder i borettslaget. Få år etter er gleden snudd til frustrasjon. Treverket rundt vinduene skal nemlig ha vært så dårlig at de morknet. Kort tid etter at vinduene var montert, begynte det å dugge og karmene ble brune. Det problemet hadde ikke beboerne tidligere.

Soppaktig belegg

— Det er ikke slik vi forventer at det skal være med vinduer satt inn i 2002, sier nåværende styreleder Greger Stokke Jacobsen. Han viser bilder av hvordan nesten alle vinduene i leilighetene i borettslaget er plaget med et mørkt, soppaktig belegg.

Greger Stokke tar BT med til en av leilighetene. Det brune belegget har ikke bare spist seg inn i selve vinduskarmen, men også i listverket rundt.

  • Dette går bare ikke an. Vi vet ikke helt hva dette er for noe, men det ville være merkelig om det skyldes noe alle vi i dette borettslaget gjør, sier Stokke Jacobsen.

Krever 1,2 millioner kroner

Borettslaget har engasjert advokat og saksøkt montøren Olsen og Angeltvedt for 1,2 millioner kroner. Saken skal behandles i Bergen tingrett i slutten av februar.

  • Dette skal ikke skje med såpass nye vinduer. For et borettslag er det store penger det er snakk om, sier Åshild Fløisand, advokat for borettslaget i Åsane.

Borettslagsleilighetene ble oppført i 1982, og vinduene ble skiftet etter 20 år.

- Anbefalt av montøren

Ifølge styreleder i borettslaget var det montøren som på oppdrag fra borettslaget plukket ut vinduene.

  • Alt skjedde på montørenes anbefaling og faglige kunnskap. Vi krever nå at vi får en løsning vi alle kan leve med, sier Stokke.

Eivind Pundsnes er advokat for de saksøkte montørene.

  • Vinduene er montert etter gjeldende regler og anbudsgrunnlag. Vi mener årsaken til kondensproblemet er at de nye vinduene er vesentlig mye tettere enn vinduene fra 1982. Problemet er altså ikke vinduene, men boligene. Vi mener det er grunnlag for frifinnelse i retten, sier advokat Pundsnes.

Olaf Bryner i Huseiernes Landsforbund, sier det ikke er så veldig ofte at et helt borettslag går til sak etter byggtekniske feil og mangler fra en leverandør.

  • Stort sett er det den enkelte seksjonseier som går til sak. Det vi ser mer og mer, er at det er mye feil og mangler i byggebransjen i dag, sier Bryner.
Paul S. Amundsen