• Det blir ubehagelig om du blir truffet, sier statsmeteorolog Anna Reistad.

Det er meldt opp i mot 110 millimeter nedbør det neste døgnet.

Ifølge meteorolog Reistad går vi inn i det verste været ved 23-tiden torsdag kveld. I løpet av dagen i morgen vil det komme mye regn og vind, og det vil komme opp i mot sørlig sterk kuling på kysten, sier hun.

Mot kvelden vil vinden snu.

— Det blir vestlig sterk kuling mot liten storm. Det vil komme både sluddbyger, ubehagelige haglbyger og torden, forteller Reistad.

- Hvordan ubehagelig, da?

— Det vil være så kraftig og sterk vind, at det å bli truffet av hagl vil føles ubehagelig. Det er lite kjekt å bli truffet av store hagl i hodet, sier hun.

Flomvarsel

Det er blitt sendt ut varsel om flom i både Hordaland og Rogaland for i morgen fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

Også meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Vestlandet sør for Stad for torsdag og fredag:

«Det ventes lokalt store nedbørsmengder, vesentlig fra i kveld. Fra i kveld til fredag kveld kan lokalt komme 80-110 millimeter på 24 timer. Opp til ca. 1200 meter ventes nedbøren å komme som regn.»

Det er ikke vanlig at nedbørsmålerne bikker 100 millimeter.

Sist gang det skjedde i Hordaland var 23. oktober i fjor, da både på Kritle nær Etne og på Kvamskogen. Hittil i år har Kvamskogen vært nærmest med 97,8 millimeter nedbørsdøgnet 23. februar.

Kommunen er klare

Som følge av flomvarselet, har Bergen kommune vært ute og gjort flere grep for å sikre byen mot regnværet de kommende dagene.

— Vi har i dag vært ute for å renske opp en rekke steder, fordi det har samlet seg mye rusk. Målet er at vannet skal ha frie avløp, slik at det ikke tetter seg til. Vi har fått melding om at det vil komme mye regn det kommende døgnet, sier Ole Lundekvam, beredskapsvakt hos Bergen kommune.

De har også sørget for at magasinene i Nesttunvassdraget blir utnyttet maksimalt.

— Vi er også klare til å rykke ut, dersom det skjer noe, sier Lundekvam.

Han ber bergenserne ta i et tak for å sikre husene sine.

— Det er flott om folk hjelper til. Hvis man tar en spade eller en rake og rensker opp i tette avløp, sluk og rundt husene sine, er man langt på vei, sier han.

Vannskader til hundretusener

Får du vann inn i huset, kan det koste seg dyrt. Vanligst er det å få vann inn i kjelleren.

— Vannskader kan koste deg alt fra et par tusen til hundretusenvis av kroner. Avløp, takrenner og sluk blir tette på grunn av løv og skrot hosde fleste på denne tiden av året. Da får ikke vannet noen fluktmulighet,og det kan blir oversvømmelse og skader, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef iTryg Forsikring.

Han anbefaler alle å ta seg en runde rundt huset, for å sjekke at verken takrenner, avløp eller sluk er tette.

— Er uhellet først ute, bør man bare gjøre mest mulig for å begrense skadeomfanget. Rydd vekk ting som kan bli skadet, og tett til med sandsekker om nødvendig. Ta også bilder av skadene, sier Irgens.

VOND HAGL: Sterk vind gjør hagl ubehagelig for bergenserne i helgen.