EINAR ERIKSEN

Også i utlendighet vil vel være det korrekte når vi skal beskrive bergensrederen Dan Odfjells vingård i Maipodalen. Den ligger en times kjøring sør for Santiago de Chile.

I hvert fall var en liten gruppe bergensere som tok turen fra Santiago til Odfjell Vineyards for å hilse på, mektig imponert over anlegg, produksjon og entusiasme. Og det var slett ikke bare de tre tusen drueplantene og det hypermoderne produksjonsanlegg som imponerte. Også 101 blakke fjordinger på stall og i hamneganger gjorde inntrykk på vestlendinger som må søke langt tilbake i hukommelsen for å minnes de trofaste transportdyrene.

Da Odfjell for tjueto år siden ved en tilfeldighet kom til den fruktbare dalen, falt han for området. Han sikret seg tre tusen mål, og gjennom bevisst arbeid, økonomisk satsing og engasjert glede, har han sammen med dyktige medarbeidere og sønnen Laurence bygd opp et mønsterbruk. I dag produseres flere typer rødvin, som eksporteres både til USA, Tyskland og Norge, 800.000 flasker pr. år. Nå er ikke det et oppsiktsvekkende kvantum sammenliknet med hv a dominerende chilenske vindyrkere produserer for det internasjonale marked. Å bygge opp lønnsom avkastning på vindyrking, og for den saks skyld gjøre profitt på hesteavl, er en møysommelig og langdryg prosess, ifølge eieren selv. Som for øvrig også dyrker landbrukets gleder som birøkter på hjemlige Bønes

Nå er det for øvrig den arkitektutdannede Laurence som er daglige leder for den omfattende gårdsdriften på den chilenske vestkyst. Det er to år siden Dan Odfjell selv hadde anledning til å besøke sitt spennende jordbruksland på andre side av kloden, og vi mistenker den aktive bergensrederen for å beklage sine lange fravær. Og faktisk; det har vi ingen problemer med å forstå etter å ha vært på rask gårdsvisitt hos vinbonden, hestekaren og bergensrederen Dan Odfjell i Chile.

BESØK: Entusiastisk vindyrker fra Bergen, Dan Odfjell (midt på bildet), sammen med gjestende bysbarn. Fra høyre: Pål Biseth, Elin Eikeland Roar Teige og Aslaug Syse Eriksen.<p/>FOTO: EINAR ERIKSEN