— Jeg liker best å fotografere sauene i kveldslys, men motlys og sidelys er også spennende å arbeide med, sier Astrid S. Skumsnes.

I tre år har Skumsnes fotografert villsauer, og sier hun har opparbeidet seg en samling på over 2000 bilder. I sommer stiller hun ut 60 av disse på Lyngheisenteret på Lygra i Lindås.

NATURLIGE KUNSTVERK: Astrid S. Skumsnes stiller ut fotografier, skisser og maleri av villsau i utstillingen heter «Me kjem, kjem du?».
Astrid S. Skumsnes

— Er bare så begeistret!

— Å ta bilder av dem var bare en idé jeg fikk, jeg er bare så begeistret for villsau! Alle snur seg mot deg når du kommer forbi, også har de disse øynene som gjør at de kan se 290 grader rundt seg og ører som stikker rett opp, forteller Skumsnes entusiastisk.

— De finnes i veldig mange forskjellige farger, har lange, tynne bein og en stutt hale. Nei, de er veldig artige, sier Skumsnes.

Videre forteller hun synes at villsauens munnparti og små hoder er spesielt vakre.

— Det er derfor jeg bestemte meg for å ta en serie passfoto av villsauen, sier Skumsnes.

Passfotoene er protretter av forskjellige sauer Skumsnes har møtt på, og hun sier bildene er inspirert av sauens hode og regelverket som blir tredd nedover hodene til bøndene.

Har dem i nabolaget

— Nå er det sånn at alle tamme villsauer må ha sitt eget passnummer, så jeg lekte meg litt. Noen tror dette med passfotoene er alvor, men det er faktisk humor. Jeg tror at man ikke kan forklare humor, det er noe man må oppleve selv, sier Skumsnes.

Naturfotografen forteller at hun har omtrent 200 villsauer som naboer, og pleier å gå tur blant sauene med kameraet klart i hånden.

— Villsauene er veldig vare dyr, man må gå forsiktig frem. Men sauene her ute er vant til meg nå.

STILLER UT: Astrid Skumnes viser frem sine bilder av villsau på Lyngsheisenteret.
PRIVAT
MOR OG BARN: - Jeg liker å se på hvordan villsauene er med lammene sine, sier Astrid S. Skumsnes. Hun har en samling på over 2000 villsaubilder, og i sommer stiller hun ut 60 av dem på Lyngheisenteret på Lygra.
ASTRID S. SKUMNES
ULLKONTAKT: - Villsauen er glad i å være nær andre og har mye «ullkontakt», forteller villsauentusiasten.
ASTRID S. SKUMNES