Onsdag ble 37-åringen fra Agder varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett.

Hilste på henne

Det var tirsdag morgen han oppsøkte kvinnen utenfor hennes bolig i Fana.

I politiavhør har han forklart at han dro hjem til henne, gikk rundt huset og observerte det fra alle kanter. Han gikk tilbake til frontpartiet, der kvinnen skal ha kommet kjørende i sin bil.

Ved inngangspartiet lå hans bag, der det også var et brekkjern. Hun gikk ut og han hilste på henne.

Blodig i ansiktet

Deretter gikk han mot henne, hilste på henne ved hennes navn og la kvinnen i bakken. Han forsøkte å kneble henne ved å tape henne over munnen, men klarte ikke det og måtte gi opp.

I politiavhør har mannen forklart at han ønsket å ta henne som gissel. Planen var å kjøre henne bort i hennes egen bil, ringe forsikringsselskapet og få ut pengene han mener han har til gode hos selskapet.

Det skal dreie seg om en totalsum på cirka 260.000 kroner, men selskapet har, ifølge mannen, bare utbetalt cirka 60.000 kroner. Kvinnen, som var blodig i ansiktet etter angrepet, kom seg unna. Gisseltakeren forlot stedet og ble tatt kort tid senere i Steinsviken.

Schizofren paranoia

Han har forklart at han gjentatte ganger har vært i kontakt med forsikringsselskapet for å få dekket sitt krav etter at det har blitt stjålet og skadet ting fra hans bolig.

Etter det bt.no kjenner til, ble forholdet mellom mannen og den kvinnelige saksbehandleren anstrengt. Han skal blant annet ha sendt tekstmeldinger som selskapet oppfattet truende. Også en annen person skal ha hatt kontakt med mannen.

En av hans tektsmeldinger til selskapets ansatte skal ha inneholdt følgende melding: «Du har sjekket altfor dårlig hvem jeg er og hva du skylder meg».

Den siktede agdermannen har en lang historie i psykiatrien og har diagnosen schizofren paranoia. Det er den samme som nylig ble stilt på Anders Behring Breivik. I høst ble den siktede mannen dømt til tvungen psykisk helsevern, men dommen ble anket og er ikke rettskraftig.

Hjelpetiltak

bt.no har vært i kontakt med det aktuelle forsikringsselskapet. De bekrefter at en av deres ansatte ble angrepet tirsdag.

— Vi har satt i gang de hjelpetiltak vi mener er nødvendig. De aktuelle personene som er rammet, får hjelp, kommenterer selskapets representant.

— Mannen hevder han har et krav mot forsikringsselskapet?

— Jeg vil ikke kommentere hans sak.

Anket kjennelse

Etter at tingretten varetektsfengslet agdermannen onsdag, anket han rettens avgjørelse.

— Jeg mener dette var unødvendig. Han trenger behandling i trygge omgivelser. Varetekt bidrar ikke til det, sier Erik Bryn Tvedt, forsvarer til 37-åringen.

Liv Giertsen er politijurist i saken. Hun sier dette om rettens avgjørelse.

— Vi fikk medhold i vår begjæring om fengsling og mener det er en riktig kjennelse. Dersom Gulating lagmannsrett opprettholder tingrettens kjennelse, blir han fengslet i fire uker. I den perioden vil han få nødvendig helsetilsyn, men dersom han blir skrevet ut, skal han overføres til fengselet.