Det hender at valgkampåpninger byr på overraskelser. Lørdag formiddag skjedde det på to måter da Arbeiderpartiet søkte oppmerksomhet.

Den ene var at solen strømmet ned og varmet de fremmøtte. Det andre uventede innslaget sørget en av de (faste) østeuropeiske gateselgerne for. Fristelsen ble nok for stor for vedkommende, som oppdaget en rekke store rosebuketter som partikoryfeene hadde tenkt å dele ut gratis. Pytt sann, det kan da ikke skade om jeg forsyner meg med en av dem som jeg så kan selge og tjene gode penger på, må hun ha tenkt.

Men den gikk ikke. Byrådslederens årvåkne rådgiver tok et par skritt frem og avverget tyveriet.

Anne-Grete raljerte

Anne-Grete Strøm-Erichsen og Trond Tystad ville uansett hatt roser nok der de gikk og innyndet seg hos de fremmøtte. En stor del av dem var kjente partifeller som slett ikke behøvde en rose for å gripe til «riktig» stemmeseddel. Her så vi både stortingsmann Leif Lund, Eilert Jan Lohne, Terje Ohnstad, Per Rune Henriksen, fylkesordfører Gisle Handeland — og så allestedsnærværende Walther Olsen.

Det var en andektig forsamling som delvis sto og delvis satt da Strøm-Erichsen opptrådte modigere og friskere enn før fra talerstolen.

Hun nevnte riktignok ikke Herman Friele ved navn, men hun både raljerte og irettesatte ham så tydelig og direkte som det vel lar seg gjøre:

Borgermestervalg?

— Det er ikke noe borgermestervalg vi skal ha, men et verdivalg. Mens Høyre og Frp vil ha et mørkeblått privatiseringsbyråd, sier vi nei til at bedrifter skal tjene penger på å pleie de eldre. Jeg er lei av å høre Høyre snakke om en vanstyrt by. For det første er byen blitt tryggere, og dessuten er sykehjemskøene langt på vei blitt borte, sa hun og ble avbrutt av applaus flere ganger.

Hun skrøt av bymiljøet som er blitt bedre og triveligere, ikke minst i sentrum, og «når vi graver, så er det for å gjøre Bergen triveligere, ikke for å føre krig mot næringslivet,» fortsatte hun.

Også «Doddo» ga sitt besyv med. Etter å ha fremført flere sanger, utbrøt han:

«De som ikke stemmer Arbeiderpartiet er nåkken rævholler!»

Fylkespolitikk i motbakke

Fylkesordfører Gisle Handeland hadde ingen rolle på Torgallmenningen denne lørdagen. Han erkjenner overfor Bergens Tidende at det er ikke så lett å drive fylkestingsvalgkamp etter at flere og flere oppgaver forsvinner fra fylkeskommunen. Men det er kommet nye utfordringer:

— Omleggingen av arbeidsgiveravgiften gjør det nødvendig med et vidt samarbeid innenfor fylket, og på tvers av fylkesgrensene. Over 4000 arbeidsplasser i Hordaland er direkte utsatt, sier Handeland som ikke kan akseptere at transportstøtte gis til Sogn og Fjordane, men ikke til Hordaland.

— Det tvinger også frem et tettere regionalt samarbeid mellom flere fylker når vi vet at riksveibevilgningene bare til Hordaland vil bli redusert til det halve i løpet av en fireårsperiode, sukker han og går opp på podiet for å få seg en rose av gateprest Thor Brekkeflat.

VILLE RAPPE ROSER: En østeuropeer mente at det kunne lønne seg å rappe en bukett roser fra Arbeiderpartiet for så å selge videre. Men Harald Schjelderup grep inn.<p/>KNUT STRAND (foto)