Før lunsj onsdag inntok den høyreiste 34-åringen vitneboksen. Åsane-mannen anses som hovedmannen i Bergen, og har erkjent befatning med 350 kilo hasj.

Ikledd dongeribukse og høyhalset genser, forklarte han seg rolig og veloverveid om hvordan kjemistudenten fra Åsane endte som tiltalt i Bergens største narkotikasak noensinne.

Skyldte penger

Han forteller at norskpakistaneren, som han har kjent siden årtusenskiftet og anser som en venn, kontaktet ham våren 2011.

— Han hadde en gjeld til meg. Jeg fikk beskjed om at han ikke kunne betale gjelden, men han hadde en annen mulighet.Tidligere har norskpakistaneren forklart i retten at han skyldte Åsane-mannen 828.000 kroner. Han ville imidlertid ikke si hva gjelden gjaldt, og mente det ikke hadde noe med denne saken å gjøre.

Åsane-mannen forteller at norskpakistaneren var stresset. Han skyldte også 100.000 kroner til folk i Oslo, de samme som leverte hasjen. Bakgrunnen var en mislykket pengesmugling i 2007, fikk retten høre i mannens forklaring onsdag.

— Dette var den eneste muligheten han hadde til å betale, sier Åsane-mannen i fra vitneboksen.

BT har tidligere skrevet at norskpakistaneren var tilknyttet et gjengmiljø i Oslo.

— Det er ikke noen holdepunkter for dette verken i eller utenfor saken, sier forsvareren hans, Vidar Lind Iversen.

- Lei kamel å svelge

Norskpakistaneren presenterte planen sin for Åsane-mannen våren 2011. Han hadde noen folk i Bergen som ville selge hasj, og noen i Oslo som kunne levere.

Åsane-mannens oppgave skulle være å frakte hasjen fra Oslo til Bergen, fordele den til underselgerne, få inn pengene og frakte kontantene tilbake til Oslo.

For dette skulle han få to kroner per gram som ble omsatt.

— Det var en lei kamel å svelge for meg, fordi det innebar å ta på seg risiko og ansvar som jeg ikke ønsket. Men jeg hadde dårlig økonomi, og dette var en mulighet som jeg ble fristet av.

Ville bli kjemistjerne

På denne tiden gikk han på arbeidsavklaringspenger fra NAV, og fikk støtte fra lånekassen til kjemistudiene ved Høyskolen i Bergen.

I avlyttingsmaterialet fra møtet med norskpakistaneren i London i januar i fjor, forteller han at han trives med det og har planer om å sette opp sin egen lab.

— Jeg skal bli den neste stjernen innen kjemi.

34-åringen forteller i retten at han er økonom, men hadde begynt å studere igjen, og var på første året da han ble pågrepet.

Rekrutterte telefonkjøpere

En av forberedelsene til den første hasj-turen til Oslo, hvor tiltalte selv var med i en følgebil, var å skaffe nye telefoner.

INNTOK VITNEBOKSEN: Torsdag var det hovedmannen i Bergen, 34-åringen fra Åsane, som forklarte seg i Bergen tingrett.
GUSTAV KVAAL

— Jeg brukte forskjellige telefoner til de forskjellige grupperingene. Det var slik at hvis det gikk til helsike med én skulle ikke det kunne kobles til de andre.Hvem registrerte dere telefonene på, spør aktor, statsadvokat Rudolf Christoffersen.

— Det var tilfeldige personer, ekte mennesker jeg møtte på som ville ha jobb, svarer Åsane-mannen.

- Ønsket ikke å skade noen

Jobben var enkel – å skaffe seg en telefon.

— Det varmange forskjellige mennesker som gjorde det. Hvis en Megafon-selger sto ogsolgte bladet, hvis han kunne opprette en telefon for en 200-lapp, var hankjempeglad.

På oppfølgingsspørsmål fra aktor sier han det ikke var hans vurdering at han påførte noen noen skade.

— Detvar ikke det jeg ville.

Selvmedisinerte seg med hasj

Åsane-mannen sier han til sammen sitter igjen med 182.000 kroner etter det storstilte narkosalget. Det er mindre enn han hadde regnet med.

— Etter den første leveringen ga jeg også til to stykker jeg kjente. Men dem var det ikke lett å få inn penger fra, så det endte rett og slett med tap.

Han forteller at han selv har røkt hasj i mange år, og begynte etter en bilulykke for tretten år siden. Han fikk tilbud fra lege om å ta beroligende tabletter, men takket nei.

— Jeg har sett på andre hvordan det påvirker livene deres.

I stedet medisinerte han selg selv ved å røyke hasj.

— Det ga meg fred og ro.

Han forteller at det den norskpakistanske partneren har fortalt i retten de siste dagene, stemmer godt med hvordan han oppfatter hendelsesforløpet.