Nylig møtte mannen i 30-årene i Bergen tingrett. Han husket ikke noe av hendelsen, men tvilte ikke på at det hadde skjedd, slik samboeren forklarte. Mannen ble dømt til sammfunnstjeneste, til tross for at aktor la ned påstand om fengsel i ni måneder.

— Han er glad for at han ikke fikk ubetinget dom, sier forsvarer Kim Andre Svenheim.

Reagerte på lyder

Hendelsen skjedde en junikveld i parets hjem i fjor. Samboeren var bekymret for sin mann den aktuelle dagen og var derfor hjemme. Da deres barn skulle pusse tennene, ville faren hjelpe sønnen med tannpussen.

Moren reagerte på lyder fra badet og gikk inn. Der så hun at samboeren forsøkte å få sønnen til å skylle tennene med Ajax.

Plutselig slo mannen til Ajax-flasken slik at den føk gjennom rommet. Gutten gikk til soverommet, og faren fulgte etter.

- Pappa tar kvelertak

Samboeren kom inn og sa at mannen måtte forlate soverommet. Da begynte han å slå henne, med «tunge, seine slag», ifølge dommen. Der heter det også at han grep rundt halsen hennes, uten at dette hadde en kvelningseffekt.

Angrepet fortsatte og mannen sa han skulle knuse hennes tenner og bein. I mellomtiden var sønnen krøpet ut av vinduet og hadde kontaktet naboer.

— Pappa tar kvelertak på mamma, sa han da et nabopar åpnet døren.

Fratatt sag

Kvinnen i huset ville ta hånd om gutten, men han løp ned for å hjelpe moren. De gikk ned for å hjelpe til, og så kvinnen sitte sammenkrøpet i trappen. Kort tid etter kom den tiltalte ut med en sirkelsag og snudde seg mot samboeren og nabokvinnen. Sagen ble fratatt ham og politiet tilkalt.

Mannen ble funnet skyldig i vold under særdeles skjerpende omstendigheter og trusler etter angrepet på samboeren. Han ble også dømt for flere tilfeller av tyveri, samt oppbevaring av narkotika. Ifølge dommen er han tidligere dømt 20 ganger.

Selv utsatt for omsorgssvikt

Aktor mente at ni måneder fengsel var passende straff, mens forsvareren ba om at mannen ble dømt til samfunnsstraff.

I retten ble det opplyst at tiltalte utredes for psykisk sykdom og om den skyldes en tøff oppvekst preget av alvorlig omsorgssvikt. Dersom han må i fengsel, er det stor sjanse for at rehabiliteringen ikke vil fungere, mener retten.

Han fikk derfor en straff på 240 timers samfunnsstraff.

— Min klient er i en rehabiliteringsprosess. Han er glad for at retten tror ham på at dette var et engangstilfelle, sier forsvarer Kim Andre Svenheim.