De ville bare ville redde egne jobber på Flesland da Braathens forsvant i 2002.

Nå går de 11 eierne bak Norport Handling inn i et konsern og skuffer inn millioner.

Norport Handling har fusjonert med tre andre selskaper og blitt et skandinavisk konsern med 1250 ansatte. Det nye konsernet bærer navnet Aviator Airport Alliance.

Eierne får i den forbindelse ut en del kontanter, men blir også aksjonærer i det nye selskapet.

Styreleder i Norport Handling, Robert Andersen, vil ikke ut med hvor mye han og de øvrige 10 eierne nå kan innkassere. Men selskapet hadde i 2009 et overskudd før skatt på 13,6 millioner av en omsetning 124,5 millioner kroner. Det året tok eierne ut drøye ni millioner kroner i utbytte.

Alle startet med å jobbe deltid. Og alle gjorde i utgangspunktet alt fra kontraktsforhandlinger til vasking.

Styreleder Robert Andersen

Vasket og forhandlet

For dem som nå lykkes så det definitivt annerledes ut da SAS i 2002 fikk kjøpe Braathens. I stedet for å akseptere arbeidsledighet, spyttet de tidligere Braathens-ansatte inn 100.000 kroner hver i aksjekapital, lånte to millioner til helt nødvendig bakkeutstyr og tok kampen opp mot SAS.

Den store lykken var at Norwegian startet omtrent samtidig. De trengte billige bakketjenester og ga denne jobben til Norport.

— Kostnadene måtte holdes nede, så alle startet med å jobbe deltid. Og alle gjorde i utgangspunktet alt fra kontraktsforhandlinger til vasking, sier Robert Andersen.

Vært viktige for regionen

Allerede andre driftsåret hadde selskapet vokst til 28 ansatte med en omsetning på 20 millioner kroner.

I tillegg til å vokse med Norwegian fikk selskapet tidlig kontrakter med Coast Air, Danish Air Transport, Finnair og British Airways.

  • Det hadde vært vanskelig å få til den store transportveksten på Flesland uten denne konkurrenten til SAS. Handlingsselskapet har vært et viktig konkurranseparameter for Flesland og for regionen her, sier tidligere lufthavnsjef, Dag Jarle Aksnes.

Ny stor investor

Nå har Norport Handling 320 ansatte med bakketjenester i Bergen, Stavanger, Rygge og Haugesund. De fleste av de 11 eierne har i dag ledende stillinger i selskapet.

Det som nå skjer er at Norport Handling fusjonerer med Røros Flyservice og svenske Nordic Aero. I tillegg kommer investeringsfondet Accent Equity inn med kapital og vil eie halvparten av det nye konsernet Aviator Airport Alliance.

Samme historie på Røros

Røros Flyservice ble også startet av fem tidligere Braathens ansatte, året før Norport ble etablert. De har hatt samme suksessen og vokst seg omtrent like stort og lønnsomt som selskapet på Flesland.

Det nye selskapet blir den store konkurrenten til SAS på håndtering av passasjerer, bagasje og avising av fly her i Norge.

  • Men vi tar sikt på å vokse enda mer og bli en betydelig aktør i Skandinavia, sier Robert Andersen.