I hele juli måned gikk 35-åringen omkring som en fri mann, til tross for at han 29. juni oppsøkte eks-samboeren med dynamitt festet rundt livet.

Det viser seg nå at den kvinnelige drosjesjåføren spilte en nøkkelrolle i avvæpningen av den psykisk ustabile mannen.

Snakket til fornuft

35-åringen satte seg inn i drosjen hennes på Ole Bulls plass, og blottet dynamitten han hadde festet rundt livet. Etter at han forsvant fra bilen, kontaktet kvinnen politiet.

En patrulje fulgte kvinnen da hun kjørte hjem til leiligheten i sentrum samme kveld. Mens politifolkene ventet på utsiden, gikk hun alene inn i leiligheten, der 35-åringen ventet på henne. Han lå i sengen hennes og hadde fremdeles dynamitten klar til avfyring. Ladningen var kraftig nok til å drepe både mannen selv og trolig også eks-samboeren.

Kvinnen skal ha klart å snakke mannen til fornuft, før hun ga signal til politifolkene på utsiden om at de kunne rykke inn. 35-åringen ble deretter uskadeliggjort uten dramatikk.

Politiet valgte å sende mannen til Sandviken sykehus, uten at det ble opprettet straffesak. Dermed ble det ikke vurdert om han skulle fremstilles for varetektsfengsling.

Etter bare én natt ble 35-åringen utskrevet fra sykehuset, og var da fri til å gå hvor han ville.

Først da den fornærmede eks-samboeren ringte politiet, ble det besluttet at han skulle pågripes og boligen hans ransakes. Der ble det funnet enda mer dynamitt.

— Har tilgang til dynamitt

Politiadvokat Trond Eide tar selvkritikk for at det ikke umiddelbart ble opprettet straffesak mot mannen.

— Det burde vært gjort. Da kunne vi vurdert spørsmålet om fengsling med én gang, sier han.

Men etter pågripelsen konkluderte Eide med at det uansett ikke var grunnlag for å be om fengsling.

— Det er en avgjørelse jeg står for. Det er ikke sakens alvor alene som skal avgjøre om vi ber om fengsling. Jeg vurderte det slik at det ikke var fare for gjentakelse. Fengsling er ikke det første man skal ty til, og vi er pålagt å vurdere lempeligere midler, sier Eide.

35-åringen ble derfor bare ilagt besøksforbud mot eks-samboeren. Men dette forbudet brøt han flere ganger i løpet av sommeren.

Da politiet fikk vite det, ble mannen pågrepet på nytt, og denne gangen bar det bak lås og slå. Lørdag ble han varetektsfengslet for fire uker.

Ifølge Eide har mannen tilgang til dynamitt gjennom entreprenørfirmaet han arbeider for.

— Har dere vurdert om mannen har helse til å sitte fengslet, eller om han er strafferettslig tilregnelig?

— Det er ikke slik at en natt eller to på Sandviken sykehus automatisk gjør en uskikket til å sitte i fengsel. Når det gjelder hvorvidt siktede er tilregnelig, så må vi vurdere om han skal gjennom en foreløpig undersøkelse som kan avklare det.