— Det ligger mye slit bak de pengene, sier en gråtkvalt Karsten Eide.

Fredag ble han utsatt for et tyveri, så frekt at han ikke trodde det var mulig. En kraftig kvinne i 30-årene ringte på og ba om hjelp til å finne telefonnummeret til Eides nabo.

Listet seg inn

— Jeg sa at naboen ikke var hjemme i leiligheten, og da ville hun ha hjelp til å finne telefonnummeret. Så jeg inviterte henne inn, mens jeg begynte å bla i boken, sier 89-åringen.

Mens han lette, insisterte den utenlandske kvinnen på at han skulle sette seg ned i en stol. Selv plasserte hun seg i døråpningen for å hindre innsyn. Mens Karsten Eide var behjelpelig og godtroende, listet en person seg inn på soverommet og brøt opp kommoden der den tidligere butikkbestyreren oppbevarte sparepengene sine.

— Nærmere 200.000 lå i konvolutter i en skuff i kommoden. De hadde brutt den opp med et jern.

— Hvorfor hadde du ikke pengene i banken?

— Jeg fyller nitti år snart. Da hadde jeg tenkt å dele ut noen gaver til nærmeste familie. Det hadde vært kjekt å kunne bla opp, sier en fortvilet Eide.

Advarer andre

Sjansen for at han ser sparepengene sine igjen er minimal. Nå ønsker han sammen med sin sønn å advare andre eldre.

— Enten har min far i lengre tid blitt observert og kartlagt av tyvene. Eller så har vi med profesjonelle svindlere å gjøre som bare har hatt flaks og funnet pengene med det samme, sier sønnen Harald Eide.

Han mener det faren har vært utsatt for, er et klassisk tilfelle.

— Mange eldre oppbevarer pengene sine hjemme. Samtidig er de ofte godtroende og ønsker å hjelpe andre. Vi har liten tro på at sparepengene kommer til rette. Nå ønsker vi bare å advare andre eldre, sier sønnen.

— Jeg råder andre eldre til å sette pengene i banken og ikke slippe inn fremmede mennesker i leiligheten. Jeg trodde jeg var trygg så lenge pengene lå innelåst, men når jeg ser hva som har skjedd og hvor raskt det hendte, skjønner jeg at jeg tok feil, sier 89-åringen som er 200.000 kroner fattigere.

RUNDLURT. Karsten Eide (89) ble frastjålet nærmere 200.000 kroner fra en låst kommodeskuff. Nå advarer han andre eldre mot å oppbevare penger hjemme.
FOTO: EIRIK BREKKE