KRISTIN JANSEN

Nå er de to dømt til fengsel og forvaring i henholdsvis tre og fem år.

Gjerningsmennene må også betale 75.000 kroner i erstatning til offeret.

— Skutt

— Straffen er som forventet. Ranet var brutalt og kvinnen hadde en forferdelig opplevelse, sier statsadvokat Benedicte Hordnes.

8. mars i år opplevde bergenskvinnen marerittet. Eriksen var hjemme i huset sitt i Sandviken da to berusete menn plutselig banket på døren. De ba om hjelp fordi en av dem skulle være skutt.

Da kvinnen snudde seg mot telefonen lenger inne i gangen for å ringe lege, ble hun overfalt av den ene av de to gjerningsmennene. Han slo henne to ganger i hodet med en stein og satte seg oppå henne da hun falt. Samtidig holdt han hendene rundt halsen og munnen hennes.

Mens dette pågikk lette kompanjongen etter penger i leiligheten. 68-åringen klarte å skrike til tross for at hun ble holdt over munnen og hennes leieboer fra 1.etasje kom løpende.

Da leieboeren ikke fant telefonen, tok hun tak i mannen som satt oppå husverten hennes og dro han bort. Deretter dyttet hun begge to ut av leiligheten og varslet politi og ambulanse. Da 68-åringen kom til legevakten like etterpå hadde hun et syv centimeter langt kutt i hodet, to brukne ribben og flere kloremerker.

Engstelig

Retten har lagt vekt på at volden og ransforsøket ble utført overfor en eldre og forsvarsløs kvinne i hennes eget hjem. Voldshandlingen var helt uprovosert og ble ikke avbrutt før en utenforstående grep inn.

Hendelsen har påført kvinnen både fysiske skader og psykiske plager som hun fortsatt sliter med.

— Livskvaliteten er redusert. Hun er engstelig og gjenopplever ranet i søvne, sier statsadvokat Benedicte Hordnes.

De to gjerningsmennene er begge tidligere straffedømte.

BRUTALT RAN: Kriminalteknikere idet de undersøker huset der den 68 år gamle kvinnen ble ranet og slått i hodet med en stein.
KNUT STRAND