Mannen ble pågrepet torsdag kveld og fremstilt for varetektsfengsling fredag. Politiets begjæring ble imidlertid blankt avvist av dommerfullmektig Bjørg Kvelstad i Midhordland tingrett. Hun mente grunnlaget var altfor tynt og lot 46-åringen gå.

BT snakker med mannen hjemme i hans bolig i en kommune utenfor Bergen. Han er fortsatt sliten og medtatt etter et døgn med lite mat og nesten ingen søvn. Politiets grunnlag for å sikte mannen er at han ble pekt ut som en av hovedmennene av 41-åringen som ble pågrepet i en trailer på Voss.

Tipset politiet

— Jeg har ikke hatt noe som helst med dette å gjøre. Motivet for å oppgi mitt navn til politiet er antakelig at den tredje personen som ble siktet skal gå fri, tror han.

Men 46-åringen og hans advokat kunne i retten slå i bordet med at det var han som tipset politiet om de to andres virksomhet. Bakgrunnen var at den 41-årige sjåføren som ble tatt på Voss, leide en trailer av 46-åringen sist sommer. Etter et par måneder sluttet han å betale leie. Samtidig fikk 46-åringen opplysninger om at han og en annen drev med smugling. Da varslet han politiet.

Dommerfullmektig Kveldstad mente det var usannsynlig at 46-åringen ville tipse politiet om smuglingen dersom han selv var en av hovedmennene. Dermed konkluderte hun med at det ikke var skjellig grunn til mistanke mot 46-åringen.

— Politiet har sagt at jeg risikerer trusler fra dette miljøet, sier han.

Fire mann på døren

46-åringen er svært lei seg for den påkjenning dette har vært for resten av familien.

— De kom fire menn på døren torsdag kveld. De nærmest stormet inn i huset. Jeg hadde ondt av ungene mine som alle var hjemme. Det er ikke lett når far blir hentet på den måten, sier han.

Han ble kjørt inn til politikammeret i sentrum og satt i arresten. Ved 22.30-tiden ble han kjørt ut til lensmannskontoret i den kommunen han bor i. Der ble han sittende i avhør til 04.00 fredag morgen, forteller han. Så bar det tilbake i arresten.