Først glir han lydløst ned mot steinbiten. Så skyter han harpunen i nakken på fisken. Deretter tar han strupetak og drar fisken på land.

Et kraftig knivhogg i skallen avslutter steinbitens liv.

Tre rekorder

Det er sesongstart for steinbitjakt. Simen Wilberg storkoser seg. Som du ser av bildene, har han hatt en god uke. Utstyrt, med harpun, dykkermaske og våtdrakt, har han satt tre personlige fangstrekorder.

— Forrige mandag tok jeg en steinbit på 12,6 kilo. Onsdag fikk jeg en torsk på 11,2 kilo. Nå på fredag fikk jeg en ny steinbit, den var 14,5 kilo. Alle tre var norgesrekorder i år.

Fiskene ble tatt i Fosnstraumen i Austrheim. Det er om våren det er lettest å skyte steinbit, forteller Wilberg.

— De har vært på dypt vann under gytingen. Nå kommer de tilbake. De ligger på grunt vann og glefser i seg kråkeboller, krabber og annet snacks. Steinbiten har ingen naturlige fiender, så den ligger bare der helt i ro.

Strupetak

- Hvor nær kommer du fisken?

— Omtrent to meter fra nesen og én meter fra harpunen. Hvis man er heldig, dør fisken av skuddet. Hvis ikke, er det bare å ta strupetak. Da blir den helt paralysert og lett å frakte opp, hevder Wilberg.

- Det er litt tenner på disse?

— Ja, den knekker hånden din lett. Men den går ikke til angrep. Ikke før du skyter den, i alle fall. Det blir det samme som å si at man kan bli angrepet av elg på elgjakt.

- Nuvel. Det har jo skjedd .

— Ja, det har vel skjedd. Men det skjer ikke, mener Wilberg.

- Kom brått på

- Du driver fridykking, uten oksygenapparat. Man får ikke behov for å hive litt etter pusten når man får en steinbit foran nesetippen?

— Jo, første gangen kjente jeg hjertebanken. Fisken kom litt brått på. Jeg fyrte løs, måtte opp og puste litt, så bar det ned igjen for et nytt skudd. Men man lærer fort å holde pusten. Det er faktisk en effektiv måte å fiske på. Og forholdene er glimrende i Bergen og omegn.

Wilberg har drevet harpunjakt på fisk i syv år. Også torsk, lyr, breiflabb og rødspette er fine bytter.

Men steinbiten henger høyest:

— Den er grommest. Steinbiten ser skummel ut, og biter hardt, poengterer Wilberg.

Imponert? Si din mening under!

Harald Hjellum
Harald Hjellum
Harald Hjellum
Harald Hjellum