— Jeg har prøvd å koke vannet, men hundene foretrekker likevel sølepytten utenfor. Nå har jeg kapitulert. De får vann fra flaske, de også, sier hundeeier Ingjerd Hatland.

Hun og de drøyt 150 andre beboerne på Storekalsøy er fortvilet og forbannet. Drikkevannet er så fullt av bakterier at kommuneveterinæren mener det er helseskadelig å drikke det. Likevel krever Austevoll kommune tusenvis av kroner i vannavgift.

Dyre dråper

Det er ikke alle babyer som kan plaske i kildevann. Men på Storkalsøy bader barna i Imsdal.

— Jeg våger ikke å legge sønnen min i skittvannet, sier Sven Skår (26).

For en uke siden ble han og samboeren Merete Kleppe (20) foreldre for første gang. Gutten har enn ikke fått navn, men familiens vannbudsjett har allerede økt betraktelig.

— Vi kjøper femliters dunker. Så varmer vi vannet på komfyren for å få badet småen. Alle flasker må også kokes i kjøpevann. De blir brune hvis vi bruker vanlig vann.

Skår og Kleppe mener at de fremover minst vil bruke 10 liter kjøpevann om dagen. Det utgjør en månedlig ekstrautgift på 2100 kroner.

— Vi bruker kjøpevann i kaffe, saft og maten. Vanlig vann duger ikke til annet enn å skylle ned i doen, sier Skår.

Sure penger

— Toalettet ser alltid ut som noen nettopp har vært på do.

Vi er på badet til Ingjerd Hatland. Hun tømmer i badekaret for å vise Bergens Tidende hvor dårlig det egentlig står til. I løpet av noen sekunder kan vi ikke lenger se bunnen. Den brune væsken minner om en blanding av myrvann og Earl Grey.

— Jeg flyttet fra Austevoll i 1984. Da var vannet brunt og dårlig. I år flyttet jeg tilbake. Vannet er det samme, sier Hatland.

Den 7. juni fikk hun såkalt kokevarsel fra kommunen. Alle innbyggerne på Storkalsøy fikk klar beskjed om at det er helsefarlig å drikke springvannet. Årsaken er ekstremt høy konsentrasjon av kolibakterier.

ý Likevel sitter jeg her med regningen fra kommunen. De krever vannavgift slik de alltid har gjort.

3520 kroner skal kommunen ha hvert år. Den avgiften vurderer Hatland å nekte å betale.

Magesmerter

Beboerne på den lille øyen har klaget på vannet i årevis. Kommunen har lovet nytt vannverk, men ingenting skjer. Og mens kommunen behandler saken, blir folk syke.

— Det kom noen båtturister hit. De fylte tanken med vanlig vann og seilte videre. Litt senere endte hele gjengen opp på legevakten med magesmerter, forteller Sven Skår.

Bergens Tidendes utsendte ble advart på det sterkeste, men smakte torsdag likevel på vannet. Det var en grumsete opplevelse. Vannet smakte omtrent like dårlig som det ser ut.

Grå truser - Hva? Har du drukket av vannet? Du kommer til å bli syk.

Kirsten Eknes og Kristin Bu jobber ved landhandelen på Storkalsøy. Her går det unna med brus, juice og vann på flaske.

— Det går ikke engang an å vaske klærne i vannet her ute. Jeg er så glad i hvite truser, men nå har jeg ingen igjen. De er blitt grå alle sammen, forteller Eknes.

De to damene tør ikke vaske dukene hjemme. Hvite tekstiler må sendes på vaskeri.

— Jeg samler regnvann så jeg får vasket bunadskjorten min, sier Bu.

— Hvordan er det å vaske seg i dette vannet da?

— Jeg er så heldig at jeg har gult badekar. Da ser det i alle fall litt bedre ut, sier Eknes. PS: Bergens Tidendes utsendte hadde torsdag kveld ennå ikke blitt rammet av magesjau eller akutt diaré. Litt kvalme følte vi oss likevel.