• Det er brennmanet-år, sier forsker.

— Vi skulle ned for å bade hunden, men det ble fort avlyst, sier André Rundhovde Birkeland (34). Han var i ettermiddag på vei ned til sjøen ved gamle Hjelme kirke like ved Hellesøy i Øygarden.

— Det så kaldt ut, men det gikk ikke an å kjenne på vannet uansett på grunn av alle brennmanetene, sier bergenseren som var på hyttetur med familien.

- Nesten kult

— Dette er absolutt imponerende! Jeg har aldri sett lignende, sier forsker ved Havforskningsinstituttet Anders Jelmert, og sikter spesielt til den tetteste samlingen av brennmaneter.

— Det er nesten kult, men det er klart at en slik situasjon ødelegger bademulighetene, sier han.

Absolutt imponerende! Jeg har aldri sett lignende. Det er nesten kult Forsker Anders Jelmert

Ifølge Jelmert har vi på Vestlandet hatt en periode med veldig hyggelige temperaturer for brennmaneter. Det vil si lave temperaturer. Da kan brennmanetene finne føde, hovedsakelig i form av små krepsdyr, hele veien fra bunn til vannoverflaten.

— Selv uten å ha tallene kan jeg trygt si at det er brennmanet år i år! slår Jelmert fast.

Har du sett noe lignende? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Liker seg i kjølig vann

— I godværsperioder får vi varmt badevann på toppen – fra mellom 18 og 20 grader, da forsvinner manetene ned i dypet. Hvis vi da får et væromslag med vind som blåser fra land trekkes det varme vannet på toppen vekk, og vannet med masse maneter kommer opp fra dypet. Hvis dette skjer fort kan det samle seg veldig mange maneter, forklarer han.

- Vil det si at man kan se på manetene om det er badetemperatur i vannet?

— Det er utrolig hva slags vann folk bader i, spør du meg. Jeg pleier å si at vannets frysepunkt er på 20 grader, ler Jelmert.

Trådene brenner i flere dager

Hvis du ønsker å fjerne manetene må du være forsiktig. En liten rift manetens tynne hudlag fører til at brennmaneten mister tråder. Disse kan brenne i flere dager hvis de blir liggende i vannet, og opp til et døgn på land, ifølge Jelmert.

Vil du være føre var finnes det solkremer med brennmanetbeskyttelse som får manetene til å tro at du også er en manet, skriver Storm.no.

Er uhellet først ute er det best å skylle med saltvann.

— Kommer du opp av vannet med armen full av manettråder må du ikke skylle med ferskvann! Gjør du det fyres mange flere giftceller av i trådene, og mer gift trekker inn i huden. Manettrådene er nemlig fulle av bittesmå giftampuller som fyrer av som plommer og moreller sprekker i regnvær, sier Jelmert.

Urin er ingen myte

Har du ikke rent sjøvann tilgjengelig?

— Tiss er utmerket! Det inneholder såpass mye salt at det er mye bedre enn ferskvann, men sjøvann er fortsatt det beste, sier Jelmert.

Sårhet, verk og hevelse er normalt etter et møte med de gelelignende skapningene. Det er kroppens egne prosesser som starter i huden, og kan minne om en førstegradsforbrenning. Merker du endring i puls eller åndedrett må du komme deg til lege fortest mulig, lyder rådet fra forskeren.