Den høyreekstreme bloggeren Eivind Berge fra Bergen ble fredag ettermiddag varetektsfengslet i to uker uten restriksjoner.

Det betyr at Nordhordland tingrett ikke var enige i politiets påstand om at Berge måtte fengsles i fire uker, hvorav to i full isolasjon.

På Berges blogg skal han ha kommet med konkrete drapstrusler mot polititjenestemenn.— Det var mistanke om at han kunne begå slike handlinger selv. De svært konkrete uttalelsene trekker i den retningen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Sprengstoffbøker og patroner

Berge ble pågrepet i sitt hjem i en nabokommune utenfor Bergen rett etter midnatt torsdag. Årsaken er ifølge politiadvokat Rudolf Christoffersen at Berge ble stadig mer ekstrem i sine uttalelser på sin blogg og på Twitter.

— De er ikke bare blitt mer ekstreme, men også mer og mer konkrete. Til slutt krysset han en grense for det som er akseptabelt, sier Christoffersen til bt.no.

I Berges bolig gjorde politiet flere funn de

karakteriserer som urovekkende.Blant annet ble det funnet skarpe patroner og bøker om sprengstoff.

— Han sier han fant patronene under lek i barndommen, uten å sjenke dem en tanke siden. Bøkene stammer fra et sprengstoffkurs fra militæret på slutten av 90-tallet, sier Berges forsvarer, Henrik Birkeland.

Ville sende signal

Den kontroversielle bloggeren har forklart politiet at han på et tidspunkt hadde konkrete planer om «en politisk aksjon», uten at han satte dem ut i livet.

«Jeg planla å angripe en politimann med kniv en lørdagskveld på Torgallmenningen i mengden av fulle folk. Jeg tror jeg hadde hatt en rimelig god sjanse til å ta knekken på feministsvinet», skrev Berge på bloggen sin for under to uker siden.

Motivasjonen skal ha hatt bakgrunn i lengre tids ufrivillig sølibat, samtidig som den nye sexkjøploven forbød å kjøpe sex av prostituerte.

Etter det bt.no kjenner til, skulle den angivelige aksjonen finne sted i Bergen.

Berge har tidligere sagt til Bergens Tidende at han ble «litt» mer moderat etter at han fikk seg kjæreste i fjor.

— Berge har forklart seg om konkrete ting i politiavhør, uten at jeg ønsker å gå inn på det, sier forsvarer Birkeland.

Leter etter forbindelser

Forsvareren medgir at hans klient er en mann med enkelte spesielle meninger, uten at han har gått inn i dybden av disse.

— Han mener likevel at han ikke har gjort noe straffbart, og at det må være lov å komme med politiske meningsytringer, sier forsvarer Birkeland.

Politiadvokat Christoffersen sier politetterforskerne fryktet at Berge skulle gjøre alvor av sine planer.

— Når han gir uttrykk for at en lengre straff er en pris verdig å betale for å ta livet av politifolk, og begrunner dette med politisk ideologi, så må vi ta det på alvor, sier han.

Berge er blitt etterforsket av politiet både i Oslo og Bergen. PST har også vært involvert. I ukene fremover vil politiet undersøke om Berge tilhører et organisert nettverk av meningsfeller.

— Vi ønsker ikke å kommentere dette nå. Generelt sett er det PSTs oppgave å ta i mot tips og opplysninger om personer med sterke ideologiske meninger, og undersøke om det kan ligge noe voldspotensial i disse, sier Øyvind Tenold, PST-sjef i Hordaland.

VILLE SNAKKE: Eivind Berge ville gjerne snakket med pressen, men fikk ikke lov av politiet. - Bruk fullt navn og bilde, var alt han rakk å si før han ble ført inn i rettssalen rundt klokken 13.30 i dag.
Magnus Aamo Holte